Ani jeden z rivalů se před startem sezony netají tím, že touží po okamžitém návratu mezi tuzemskou elitu. Přesto oba týmy nastoupí do utkání v rozdílném rozpoložení.

Brňané mohutně posilovali, přivedli pět hráčů do základní sestavy. „Brno bude největším favoritem soutěže,“ očekává jihlavský trenér Martin Svědík. „Ale těmi budou i například České Budějovice a Hradec Králové,“ dodává.

Jihlavané by rovněž rádi čeřili vody v horních patrech tabulky. Oni ale na rozdíl od konkurence počítali především odchody. A to na nejdůležitějších postech. Stoperovi Buchtovi skončilo hostování, útočníci Ikau-nieks a Dvořák vyslyšeli volání evropských pohárů, smlouvu neprodloužil ani gólman Rakovan. Přestup si vyvzdoroval Mara.

Přesto zůstala Vysočině v kabině velmi zajímá zkušená osa týmu. Obránci Schumacher, Tlustý, Štěpánek, do zálohy například Fulnek, Zoubele, Urblík, Nerad, Levin, Vaculík.

Trampoty v brance by mělo vyřešit hostování mladoboleslavského Luďka Vejmoly, chybějící góly má pro změnu střílet další host z města automobilů Stanislav Klobása. Jinak už přišel pouze na přestup ze Znojma Jan Javůrek a na hostování Ondřej Machuča z Liberce. V jednání jsou ještě hostování brankáře Dominika Sváčka (brankář) a Matěje Votavy (útočník).

Tisková konference s novým hlavním trenérem FC Vysočina Martinem Svědíkem.
Kvalita šla dolů, přiznávají po sestupu jihlavští fotbalisté

Trenér Svědík tak má před utkáním v Brně k dispozici solidní a zkušený kádr. O základní jedenáctce však bude ještě přemýšlet. „Na dvou třech místech ještě nemám úplně jasno. Situaci komplikuje i skutečnost, že v prvním zápase nemůže nastoupit Levin kvůli vyloučení v posledním kole na jaře.“

Byť to nechtěl kouč říci naplno, o gólmanské jedničce je zřejmě rozhodnuto. „To nejdříve proberu s trenérem gólmanů i brankáři. Ale je jasné, že Luděk (Vejmola) sem přišel proto, že ho znám a za mě v Boleslavi chytal. A velmi dobře. Navíc si uvědomte, že tenkrát byl o dva roky mladší,“ uvedl už v úterý na předsezonní tiskové konferenci.

Ani trenér Zbrojovky nechtěl o základní sestavě mnoho hovořit. „Nejsem rozhodnutý, mám několik otazníků,“ uvedl na dotaz Deníku Roman Pivarník. „Někteří noví hráči přišli později, zatímco mladí se ukazovali velmi dobře. Nejtěžší bude trefit se správně do výběru sestavy, která úvodní zápas zvládne.“

Oba trenéři shodně tuší, že je čeká těžká soutěž. Zbrojovka přesto nehodlá ustupovat od kombinační hry, kterou po svých svěřencích Pivarník požaduje. „Druhá liga je důraznější, ale budu rád, když se s tím srovnáme po soubojové i běžecké stránce. Nepůjdeme si jen zahrát fotbal, nesmíme se nechat v bojovnosti přetlačit. Chceme hrát kombinační a nátlakovou hru, k tomu potřebujeme obrovské nasazení, běhání i fotbalovost,“ ví Pivarník.

Jihlavský stratég Svědík ještě upozorňuje na nutnost rychlé adaptace na nové podmínky. „Pro sestupující celky je vždycky nejdůležitější, jak se ve druhé lize rychle adaptují. Vezměte v minulosti Olomouc či Baník, s jakými obtížemi po pádu vstoupily do soutěže. A jak dlouho trvalo Opavě, než se ze sestupu vzpamatovala a vrátila se zpět.“
Utkání Brna s Jihlavou se hraje od 18 hodin a vysílat jej bude přímým přenosem ČT sport.

Soupiska FC Vysočina

Brankáři: Marek Kolář, Luděk Vejmola

Obránci: Ivan Dujmovič, Till Schumacher, David Štěpánek, Petr Tlustý, Lukáš Vaculík, Filip Vedral

Záložníci: Roman Čáp, Jakub Fulnek, Jan Javůrek, Vladislav Levin, Ondřej Machuča, Radek Matulka, Petr Nerad, Filip Novotný, Tomáš Smejkal, Jozef Urblík, Lukáš Zoubele

Útočníci: Daniel Turyna, Jiří Klíma, Stanislav Klobása, Matěj Votava