Přípravné zápasy v ohrožení zřejmě nejsou, ale tuhé mrazy si už nějakou tu daň ze zimního drilu fotbalových celků z Jihlavska vzaly.

Pár tréninků se muselo kvůli nízkým teplotám zrušit. A to proto, že se takřka všechny celky hrající „átřídu“ nebo „bétřídu“ scházejí až odpoledne nebo večer, když jsou teploty hluboko pod bodem mrazu. „Mám hranici do -10 stupňů, pak už to nemá cenu,“ má jasno trenér Dobronína Radek Šerý.

Snad to povolí

Jeho svěřenci jsou v zápřahu od 23. ledna a prý to potřebné už naběhali. „To, co jsme chtěli, se relativně splnilo,“ říká Šerý. „Ale je pravda, že jsme to teď kvůli mrazům museli malinko přizpůsobit. Jeden trénink jsme museli zrušit a spíš se přesouváme do haly, ale zásadně se to nemění,“ pokračuje trenér, který doufá, že zima poleví. „Příští týden máme soustředění v Brtnici, tak snad to povolí a dovolí nám to tam odjet, protože ta sjezdovka se mi tam osvědčila,“ dodává s úsměvem Radek Šerý.

Místo běhání umělka

To v Rantířově se takřka jede v zajetých kolejích. „Více méně to počasí nezapříčinilo až tak veliké změny. Akorát v úterý jsme byli místo běhání na Heulose v Rantířově na umělce, a pak posilovali v kabinách. Zatím se nic jiného nerušilo, nebylo potřeba,“ nastiňuje trenér Rantířova Luboš Wiederlechner.

Naopak „bétřídní“ celky z Telče a Luk nad Jihlavou musely improvizovat. „Vynechali jsme pár jednotek venku, protože to bylo o zdraví. Zapojili jsme místo toho posilovnu a v pátek, co máme tréninkovou jednotku před halou, jsme byli jen v hale. Nemá cenu chodit do extrémů,“ komentuje trenér Telče Jiří Nerad, který je celkem spokojený i s prací svých svěřenců. „Takových osm hráčů je v pohodě, protože chodí pravidelně, a ostatní kluci, kteří jsou přes týden pryč, nebo mají práci, ti musí mít individuální složku,“ doplňuje.

Obrovská škoda, říká kouč Votava

Hodně rozladěný z nízkých teplot je trenér Luk David Votava. „Je to obrovská škoda, po letech v Lukách nebyl na hřišti sníh, takže luxusní podmínky. Mně se to líbilo, klukům sice moc ne, ale ten nahoře nás nemá asi rád, když je teď takhle,“ říká kouč.

Zdraví hráčů loucký trenér šetří ve vytápěné tělocvičně. I když optimální tato varianta prý není. „Musíme se s tím prát. Minulý týden se v pátek trénink zrušil, v úterý jsme byli v tělocvičně, ale já nejsem moc přítel tělocvičen, navíc kluci si tam to svoje už odtrénovali. Ale jinak to zvládají dobře. Za ty tři roky jsou nastavení na určitou laťku a mám výhodu, že mám mladý tým, který nemá pohybové problémy,“ uzavírá Votava.