Turnaj o „ušatý“ pohár připomínající trofej Ligy mistrů se hraje už od roku 2009, a jeho prestiž je obrovská. Aby také ne, vždyť se do Prahy sjíždí každý rok týmy z celého světa. Tentokrát se mezi „smetánku“ prodral díky trenérovi Liboru Smejkalovi i celek FC Vysočina. A pro mladé naděje oblékající jihlavský dres to bylo něco jedinečného!

Základní skupinu nerozjela Vysočina moc dobře. Japonské Fukuoce podlehla 0:2. „Kluci byli nervózní, podle toho to vypadalo. Oni byli lepší, udivovala nás jejich technika a kreativita. Byli jinde, a mě připadalo, že mají na nohách lepidlo,“ hodnotí první mač trenér Smejkal.

V tom druhém si Jihlava spravila chuť, když nečekaně porazili Slavii Praha, tedy tým, který All Stars Cup v posledních dvou letech vyhrál! O jedinou branku se postaral Mirek Malata.

Ke kompletní sbírce výsledků chyběla remíza, a ta se nakonec zrodila v duelu s Arsenalem FC. „Byl to pro nás velký svátek, kluci byli natěšení,“ říká Smejkal, který naordinoval odvážnou taktiku s aktivním napadáním. A ta slavila úspěch. Londýňané šli sice do vedení, ale Mirek Malata po dlouhém autu Mikušky srovnal na 1:1. „Myslel jsem si, že bychom mohli rozhodnout, cítil jsem z kluků odhodlání, přehrávali jsme je, ale gól už nepadl,“ doplňuje trenér.

Jeho tým skončil ve vyrovnané tabulce, v níž mělo celé kvarteto shodně čtyři body, kvůli nejhoršímu skóre až poslední. „Ale to nevadilo. Ten první den rozhodovalo, kolik uhrajeme bodů, a čtyři byly dobrý základ,“ shrnuje.

Druhý den naservíroval hráčům FC další lahůdky. Portugalské Porto, které nakonec celý turnaj vyhrálo, porazilo Jihlavu jen 1:0. „Kvalita byla na jejich straně. Hráli rychlý, technický fotbal. Tenhle zápas pro nás byla největší škola. A škoda, že jsme jim ten gól darovali. Ale Porto hrálo opravdu výborně,“ uznal Libor Smejkal, jehož tým pak remizovals Izmirem 0:0.

Vítězných oslav se Jihlavští dočkali v utkání s Borussií Dortmund! „My jsme chtěli vyhrát, protože jsme ještě mohli postoupit mezi první osmičku, ale bohužel nám nakonec výhra 2:0 nestačila. Ještě bod nám chyběl. Je to škoda, ale na druhou stranu, porazit Dortmund byl obrovský zážitek, velká euforie a pro náš klub asi i historický úspěch,“ dodává nadšeně Smejkal.

Výběr FC Vysočina se v neděli představil ještě třikrát. V zápasech skupiny o 9. až 16. místo nejdříve narazil prohrál s Plzní 1:2. Mirek Malata v turnaji zaznamenal už pátý gól! Poté přišla výhra po penaltovém rozstřelu nad Bohemians. Tu zařídil Lukáš Trnka.

Závěrečný zápas o 13. místo s Paris Saint-Germain unavenému týmu z Česka nevyšel a skončil jasnou výhrou 4:0 pro Francouze. „Mohli jsme dát i nějaké góly, ale nevyšlo to. Ale musím před všemi hráči smeknout. Celkově ten turnaj zvládli skvěle. Na to, že jsme byli největším outsiderem, tak jsme myslím překvapili. Chyběl nám jen bod k tomu, abychom postoupili mezi nejlepších osm,“ reaguje trenér.

I když z toho bylo „jen“ 14. místo, na All Stars Cup prý on, ani jeho svěřenci jen tak nezapomenou. „Byla to ohromná zkušenost a zážitek. Samozřejmě celý turnaj klukům ukázal, kde se zlepšovat. Určitě je to posune dál. Viděli, jak se fotbal dělá takřka na všech kontinentech. Navíc o tři hráče se zajímají už velkokokluby. Některým to možná otevře cestu do světa,“ nadchlo Smejkala, který vyzdvihl práci všech. „Musím poděkovat klukům, ale i mému asistentovi Ladislavu Němcovi, vedoucímu výpravy Josefu Morkusovi a doktorovi Jaroslavu Havlíčkovi, který se staral o zdraví našich hráčů. A velký dík patří i rodičům, kteří tam s námi strávili tři dny a obrovsky nás podporovali. Myslím, že jsme si to všichni užili,“ dodává kouč.

Vysočina si nakonec smlsla na pomyslné třešničce na dortu. Pětigólový Mirek Malata se společně s dalšími třemi hráči stal nejlepším střelcem turnaje!

All Stars Cup 2017:
Výsledky – skupina C: Jihlava – Avispa Fukuoka 0:2, – Slavia 1:0 (Mirek Malata), – Arsenal FC 1:1 (Mirek Malata). Osmifinálová skupina: Jihlava – Porto 0:1, – Izmir 0:0, – Borussia Dortmund 2:0 (Mirek Malata 2). Skupina o 9. – 16. místo: Jihlava – Plzeň 1:2 (Mirek Malata), – Bohemians 1905 0:1 na pen. (L. Trnka). O 13. místo: Jihlava – Paris Saint-Germain 0:4.

Konečné pořadí turnaje: 1. FC Porto, 2. Avispa Fukuoka, 3. Atlético Madrid, 4. Chivas Guadalajara, 5. SK Slavia Praha, 6. FC Midtjylland, 7. Borussia Dortmund, 8. FC Zbrojovka Brno, 9. Arsenal FC, 10. FC Viktoria Plzeň, 11. AC Sparta Praha, 12. FK Altinordu Izmir, 13. Paris Saint-Germain, 14. FC Vysočina Jihlava, 15. FK Dukla Praha, 16. Bohemians Praha 1905.

Individuální ocenění – nejlepší střelec: Mirek Malata (Jihlava), Sergio Camello,Cedric Wilfred (oba Atl.Madrid), Lukáš Vorlický (Brno).
FC Vysočina Jihlava: Mastný, Doležal – Vácha, Fila, Mikuška, Vraspír, Nováček, Novák – L. Trnka, Samek, Šrámek, Havlín, Ritter, Vošmera, Pojezný, Trinh – Růžička, Mirek Malata.