Skvěle! Velmi důležité utkání jihlavští fotbalisté zvládli. Konkurenta z konce tabulky Hradec Králové počastovali na jeho stadionu třemi góly a v tabulce přeskočili Příbram. O jasnou výhru 3:0 se postaral dvěma góly bývalý hradecký snajpr Haris Harba, který se asistencí podílel i na třetí brance. Vysočina navíc podruhé v řadě udržela čisté konto.

Reprezentační přestávku strávili jihlavští fotbalisté na poslední příčce tabulky, ve které na Hradec Králové ztráceli už pět bodů. Jakákoliv ztráta by tak bylo pro Vysočinu už hodně nepříjemná. „Věděli jsme, že nás čeká velice důležitý zápas, protože kdybychom ho zvládli vítězně, tak bychom soupeři dokázali v tabulce odskočit," uvědomoval si domácí kouč Luboš Prokopec.

Úder z ničeho

Jeho svěřenci vstoupili do utkání aktivně, vypracovali si i dobré střelecké příležitosti. „Co je vám to ale platné, když nevystřelíte na branku," vzdychal Prokopec.

Výkon Jihlavy nebyl v úvodní půlhodině dobrý, hráči byli ustrašení a zakopaní u vlastní branky. „Prvních asi dvacet minut jsme byli u všeho později, daleko od hráčů a čekali jsme na to, co se stane. Naštěstí nás soupeř nepotrestal," oddechl si jihlavský trenér Petr Rada.

Hostům naopak vyšel prakticky hned první výlet před soupeřovu branku. Jungr z levé strany odcentroval na Harbu, který do poslední chvíle počkal na pohyb brankáře a posléze balón poslal nechytatelně k pravé tyči domácí brány. „Tato branka nás rozhodila," glosoval moment Prokopec.

„Byla to šťastná branka, protože Harba to trefil snad holení. Ale nám v naší situaci bylo úplně jedno, jak ten gól dáme, protože už jsme se potřebovali dostat do výhody, kdy v zápase vedeme," dodal Rada.

Utkání tak najednou dostalo zcela jiný rozměr a Jihlavských byla ihned celá hrací plocha. Ve svém aktivním výkonu pokračovali hráči Vysočiny i po přestávce. V 58. minutě po brejku zakončoval nepřesně kapitán Vaculík. Domácí zahrozili jen jednou. V 64. minutě mohl srovnat po centru Holeše Prokeš, ale gólman Jihlavy svůj tým včasným vyběhnutím podržel.

Definitivně mohl rozhodnout v 74. minutě Kučera, ale po přihrávce Harby v tváří tvář domácímu gólmanovi Koubkovi vůbec netrefil branku. A tak si oba hráči o devět minut později role vyměnili. Harba oprášil pověst kanonýra a vstřelil druhou branku v zápase. Bosenský snajpr zařídil i třetí gól. Po jeho centru se hlavou prosadil ještě střídající Kukol, který vstřelil svůj premiérový ligový gól v angažmá na Vysočině. „Jeli jsme sem z posledního místa. Navíc za situace, kdy jsme věděli, že domácí z posledních dvou zápasů vybojovali čtyři body. Je to pro nás nesmírně důležité vítězství, protože si hráči ověřili, že umí zápas dovést k vítězství," těšilo trenéra Radu.

Jihlava se rozjížděla těžkopádně, ale pak utkání zcela opanovala. „Hosté vyhráli zaslouženě," uznal Prokopec.