Zapomněli na úspěšné jaro. Zklamání připravili příznivcům v úvodním ligovém kole hráči FC Vysočina. Bezkrevným výkonem v prvním poločase duelu s Mladou Boleslaví dali zapomenout na spanilou jízdu jarem. Přestože se opticky výkon týmu po přestávce zvedl, hosté v pohodě svůj nejtěsnější náskok uhájili. Domácí totiž ani jednou v utkání nezamířili mezi tři tyče.

Jihlavští trenéři měli před utkáním obavy především z větší rozehranosti soupeře. Nakonec byl největším protivníkem Vysočiny její vlastní výkon. „Prospali jsme první poločas. Byli jsme málo aktivní, což nás stálo minimálně bod," kroutil hlavou po utkání stoper Vysočiny Jiří Krejčí.

Chybělo nasazení

V úvodních pár minutách se sice zdálo, že by domácí mohli zopakovat jarní skvělé vystoupení proti stejnému soupeři, ale realita byla naprosto jiná. Od páté minuty bylo na hřišti jediné mužstvo. To hostující. „Chyběl mi především větší pohyb a agresivita, nebyla tam vůle, rozehrávka zezadu byla velmi pomalá," vypočítal problémy svého týmu trenér Petr Rada.

Vše vygradovalo proměněnou penaltou hostí. Jasmin Ščuk nedal Janu Hanušovi šanci a rozhodl utkání. „Zůstal jsem při penaltě stát. Říkal jsem si, že počkám, že si třeba vybere střed branky. To bohužel nevyšlo, dal to přesně k tyči," popsal rozhodující klíčový moment utkání jihlavský gólman.

Jihlavané se probrali až po přestávce, během níž proběhlo v kabině důkladné mytí hlav. Bouřku v šatně potvrdil i Krejčí: „Byla. A oprávněná! Vůbec jsme neběhali, koukali jsme na sebe, jako bychom se viděli poprvé v životě. Přišla proto rázná domluva od trenérů a na našem výkonu to po změně stran bylo vidět."

Jenže na kontě Vysočiny přibývaly jen standardní situace. „Druhý poločas už byl diametrálně odlišný. Ale hráli jsme prakticky jenom po vápno. Chyběly nám tam náběhy a důrazné zakončení. Ze standardek jsme se vůbec nedokázali prosadit, na to se budeme muset více zaměřit. Měli jsme přitom hromadu rohů, ze kterých to tam mělo spadnout," uvědomuje si Krejčí.

Mladoboleslavští tak poprvé v historii (na čtvrtý pokus) dokázali v Jihlavě vyhrát, což velmi potěšilo zkušeného trenéra Karla Jarolíma. „Tři body z Jihlavy jsou pro nás cenné," uvedl po utkání. „Od začátku druhé půle jsme se dostali pod tlak, protože Jihlava zvýšila aktivitu, a my jsme nebyli schopni se z něj vymanit. Naštěstí jsme to ustáli bez vyložených brankových šancí Jihlavy."

Právě v těchto fázích utkání možná hostům pomohla na začátku zmíněná větší rozehranost Středočechů. „Asi se to na výkonech trochu podepsalo," připustil Jarolím. „Však jsem se také před utkáním snažil hráčům vštípit do hlav, abychom se toho snažili využít. Určitá výhoda to byla, ale nesmíme zapomenout na druhou stranu na naši únavu z pohárového utkání a náročné cesty zpátky. K optimálnímu výkonu bychom potřebovali o den regenerace více. Naštěstí jsme do ligy vstoupili vítězně," oddechl si boleslavský kouč.

Naopak v Jihlavě po nulovém startu veselo nepanuje. Po zbytečné domácí porážce následuje cesta na stadion mistrovské Sparty…