Královéhradecký rodák rovněž připustil jistou rozpolcenost při jarních prvoligových bojích o záchranu. „Mám stále Hradec ve svém srdci,“ přiznal Jan Staněk. Když však na přelomu dubna a května dostal nabídku z Jihlavy, své priority poněkud přehodnotil. „Jsem takový, že bezvýhradně kopu za svého zaměstnavatele. Proto jsem si především přál, aby se Vysočina zachránila,“ dodává s úsměvem.

Ve fotbalovém prostředí jste poměrně neznámou osobou. Jak jste se ocitl v Jihlavě?
Advokátní kancelář KŠD Legal, ve které jsem předtím působil, velmi úzce spolupracovala se společností PSJ. Během dubna při setkání s panem Františkem Vaculíkem jsme probírali moje možné působení v klubu. A dospěli jsme k tomu, že spolupráce by byla možná.

Nakonec jste dospěli k dohodě a od prvního července jste ve funkci výkonného ředitele FC Vysočina Jihlava. S jakými představami do funkce nastupujete?
Všichni v klubu si uvědomují, že výkonnost A týmu od druhého návratu do první ligy postupně stagnuje. Výkony na hřišti, ale i mimo fotbalově. Průběh poslední sezony byl impulsem ke změnám. Mým prvním cílem bude definitivně etablovat klub v první lize a stabilizovat jeho výkonnost na úrovni středu tabulky. Důležité také bude výrazně zlepšit prezentaci klubu směrem k fanouškům. A v neposlední řadě je tady otázka dostavby stadionu.

Dovolím si namítnout, že prezentace klubu určitě není jeho největší slabinou. Spíše naopak, myslím si, že tam patří Vysočina ke špičce a fanoušci dostávají perfektní servis. Ale jak jste už naznačil, pokulhávají především výkony hráčů. Přitom v létě došlo k přestavbě vlastně celého realizačního týmu, zato v kádru je změn minimum. Mají tedy hráči, kteří zachránili ligu o jediný gól, nadále důvěru vedení?
Odpověď na tuhle otázku má několik rovin. Nejprve si musíme říct, jestli současní hráči mají potřebnou kvalitu, nebo nemají. Na to musí dát odpověď nový, ničím nezatížený realizační tým. Nový sportovní ředitel Josef Jinoch hráče zná, vždyť z nich dokázal v závěru ligy vyždímat slušné výsledky. Kdyby jako v posledních sedmi kolech hráli celou sezonu, rozhodně by neskončili na čtrnáctém místě. Další rovinou jsou finanční možnosti klubu. Pokud jsme se jen těsně zachránili, není o hráče zájem ze silnějších klubů. Tudíž nejsou příjmy z prodeje hráčů, jako tomu bylo například při prodejích Gebre Selassieho nebo Vydry. Jako malý rodinný klub nejsme prostě v situaci, abychom mohli po neúspěšné sezoně vyhodit půlku týmu a nakoupit nové hráče.

Ale nějaký řez kádr potřebuje, že?
Dejte nám čas, do konce přestupního termínu je ještě dost času. Záležet bude také na tom, jak se bude v pohárech dařit českým zástupcům, zda postoupí do základních skupin a podobně. Pokud budou někteří neúspěšní, pravděpodobně přijde možnost získat některé hráče z jejich kádru. Znovu zopakuji. Pokud chcete prodat neúspěšného hráče, dostanete za něj jen zlomek ceny. A naopak. Pokud budete chtít získat kvalitního zkušeného hráče, zaplatíte o dost vyšší cenu. Navíc v současnosti prostě v klubu nejsou talenti, o které by byl zájem. Já doufám, že se to postupně změní.

Určitě jste ale i vy zaregistroval zájem o některé hráče Vysočiny. Můžete prozradit, zda je současný kádr konečný? Nebo očekáváte ještě hráčský pohyb?
Registrujeme zájem o zhruba pět našich hráčů, nejsme však s nikým v závěrečné fázi jednání. S Josefem Jinochem jsme si řekli nějaké představy, za kterých bychom byli ochotni o uvolnění jednat. Máme tady také některé hráče na zkoušku, příští týden přijdou další dva, takže kádr není rozhodně ještě uzavřený.

Nyní jsme se točili okolo financí, takže se nabízí otázka: Jaká je kondice Vysočiny? Proslýchá se něco o problémech společnosti PSJ…
Nejsem zaměstnancem PSJ, takže toto nemohu komentovat. Ale nedomnívám se, že by se dělo něco špatného. FC Vysočina nikomu nic nedluží, výplaty hráčům i zaměstnancům chodí včas a pravidelně. Mohu říci, že klub je stabilizovaný.

Takže aktuální problémy fotbalového svazu a zadržení dotací provoz klubu nijak neohrožují?
Pro FC Vysočina tato kauza nic neznamená. V zásadě se může časem dostat do problémů STES, potom bychom to jistě pocítili. Loňská sezona je ze strany STESu doplacena, uvidíme, co bude dál. Zatím ale nemáme žádné zprávy, že by neměly být vypláceny přislíbené peníze. Doufám, že to tak opravdu bude. Pokud mám informace, tak ani naše mládež nemá žádné problémy. Zatím nás to skutečně přímo neohrožuje, s otazníkem je ale budoucnost.

Poslední akutní otázkou je stav stadionu. O dostavbě se už mluví prakticky od postavení tribuny za jednou z branek, ale stále se nic neděje. Dočkáme se vbrzku nějakého zvratu v zakonzervovaném stavu?
Nebudu tady slibovat, že začneme příští rok stavět. Není to ani reálné. Všichni si uvědomujeme, že sami prostředky na stavbu nemáme. Proto jsme se rozhodli zaměřit se na využití dotací z Evropské unie a od státu. Na dofinancování pak chceme využít pomoc od města, kraje i případných soukromých investorů. Projekty jsou připravené, teď je naší starostí zmíněné finanční prostředky získat. Pan Tulis v tomto směru již udělal hodně práce, dostal tuto agendu na starost a bude se jí naplno věnovat. Pokud se podaří stadion dostavět, bylo by to nejlepší završení celé práce, kterou pro klub udělal. Reálný čas na začátek stavby je tak dva až tři roky, byť je to termín, řekl bych, nevyzpytatelný.

Co je vaším největším přáním při začínajícím angažmá ve Vysočině?
Rád bych tady vytvořil silný regionální klub, který bude fungovat jako rodina i navenek vůči obyvatelům města a kraje. Aby zde lidé sportem žili a chodili se na stadion bavit, popovídat si s přáteli a zafandit svému klubu. Nikoli jenom nadávat a škodolibě očekávat porážku domácího celku.