Pátý pokus. V pátek večer se znovu pokusí jihlavští fotbalisté naplno bodovat v nejvyšší soutěži. Ve druhém domácím zápase o ní budou usilovat proti Olomouci.

Tedy proti soupeři, kterého jako posledního v první lize dokázali porazit. Na jaře roku 2006 si Hanáci domů odvezli tříbrankový nášup. A vzhledem k tomu, že Vysočina předtím zvítězila i v Olomouci, má s tímto protivníkem dosud stoprocentní prvoligovou bilanci.

Poslední soutěžní vzájemné utkání pátečních protivníků se odehrálo v Jihlava téměř přesně před rokem. Poslední srpnový den ve třetím kole Ondrášovka cupu zde Olomouc zvítězila 2:1. Její vítěznou pouť pohárem nezastavil nikdo, a Hanáci celou soutěž vyhráli.

U této porážky byl i trenér Roman Pivarník, tenkrát ještě na lavičce domácí Vysočiny. Nyní se tohoto duelu zúčastní znovu, jenže na lavičce Olomouce. „Na trenéra Pivarníka všichni vzpomínáme rádi. Vždyť jsme s ním do ligy postoupili. Byl to dobrý trenér a určitě proběhne před zápasem nějaké hecování. Rozhodně ho budeme chtít porazit," připustil záložník Marek Jungr.

Motivaci proti svým bývalým svěřencům bude mít zvýšenou i Pivarník. Především proto, že jako soupeř Jihlavy dosud nikdy nevyhrál. Na Vysočině ztroskotal jako kouč HFK Olomouc i Hanácké Slavie Kroměříž. „Do Jihlavy se těším moc," smál se do telefonu Pivarník. „K hecování zatím také nedošlo. Já jsem tam nevolal, oni mě také ne."

Oba trenéři řeší před vzájemným soubojem patálie na brankářském postu. Olomoucký Zlámal zřejmě k dispozici nebude, jihlavský Blažek už naplno trénuje. „Jarda Blažek už v úterý naplno trénoval a vypadá to, že by mu nemělo nic bránit v tom, aby nastoupil," prozradil trenér Jihlavy František Komňacký.

Starosti ale Komňackého neopouští, marodka Vysočiny je plná. „Zraněni jsou Gabriel, Obert a Mešanovič," vypočítává kouč. „Nejistota panuje i ohledně v Liberci zraněných Karlíka a Tlustého," dodal Komňacký.

Jihlavané touží nejen porazit svého bývalého kouče, ale především si připsat první výhru v novém ročníku. „Touhu po výhře z hráčů vnímám před každým duelem. Bohužel, ne vždy se nám, i s ohledem na kvality soupeře, podaří tříbodový zisk získat," rmoutí Komňackého. „Na druhou stranu je pravdou, že jsme dosud v žádném duelu nepropadli, tudíž věříme, že bychom se v pátek mohli vítězství konečně dočkat."

Trenér Pivarník připouští, že hra Jihlavy jej nepřekvapuje. „Vysočina působí v lize velmi dobře. Její herní styl přesně pasuje na ligové protivníky. My jsme si to ověřili v zimní přípravě, kdy jsme neprohráli ani jedno utkání s ligovými soupeři. A nyní v soutěži je to to samé," připomíná Pivarník, který chystá na Vysočinu velmi svérázný herní styl: „Přijedeme na Vysočinu pořádně to tam zabetonovat a pokusíme se jednou utéct a dát branku," uzavřel se smíchem pozvánku na duel Pivarník.

Olomouc je zatím v prvoligové tabulce o dvě příčky a jeden bod výše než Jihlava. „Chceme se před ně dostat," vyhlašuje nekompromisně Jungr.