Ve výběru jihlavské fotbalové „19" je dohromady
27 hráčů, včetně tří brankářů. Ti mají jistotu, že v kádru zůstanou, o čtyřech fotbalistech do pole se to ale říci nedá. Konkurence je s příchodem mladíků veliká,
a to kouče těší.

Kdy jste zahájili letní přípravu?
V úterý 5. července, takže už za sebou máme skoro dva týdny.

A ty probíhaly podle představ?
Myslím, že přesně podle plánu. Jen mě mrzí, že se do přípravy nezapojil Karmazín, který si vyvrtl kotník,
a ještě čtrnáct dnů bude mimo, to je jediné minus.
V širším kádru máte 27 hráčů, včetně tří gólmanů, to je hodně velký počet, a vy máte z čeho vybírat.
Na každém postu je velká konkurence, kluci, co přišli, tak se jeví v dobrém světle, a na ty starší hráče vyvíjí tlak, je tady dobré konkurenční prostředí.

Takže to budete mít při zužování kádru hodně těžké, že?
Strašně moc. Pro podzimní část si chci nechat sedmnáct hráčů a tři gólmany, a možná dva tři kluky ještě nechám v tréninkovém procesu s námi. Bohužel čtyři hráči se budou muset vyřadit. Teď to ještě dva týdny necháme v této podobě, aby měli všichni měsíc na to, ukázat to nejlepší, až pak dojde k rozhodnutí a zúžení.

Co vám odkryly první dny tréninku?
Jsem mile překvapený, jakým způsobem hráči pracují. Ten jeden ročník, 98, znám. Vím, jak se tihle kluci chovají v tréninku a zápasech. Ale i ti mladí kluci, kteří k nám přišli, pracují velmi dobře. Jsem překvapený, jak naslouchají. Jsou zodpovědní, což je v pořádku a svědčí to o tom, že 
v tom minulém roce byli dobře vedení.

Už se dá rozpoznat, kde by mohla být v sezoně vaše síla?
Oproti loňsku, kdy jsem říkal, že budeme mít problém s útočnou fází, by mohl být rozdíl v tom, že by to tentokrát mohlo být lepší, protože kluci v podobě Lorence, Rážka a úplně zdravého Svobody jsou schopni se o ty branky postarat. Jinak pro ty nové kluky bude rozdíl v tom, že ten objem tréninků je trochu větší, a na ty starší budeme vyvíjet větší tlak na výsledky. Snad vyberu ty správné, aby to vše snášeli, jak fyzickou, tak i psychickou zátěž.

Důležité je, aby to v kabině fungovalo. Jak to vidíte 
v tomto směru?
To, jaká budeme parta, ukáže a napomůže tomu 
i soustředění, které teď absolvujeme. A já jsem přesvědčený, že to bude dobré 
a bez problémů.

Jak jste naznačil, od pondělí absolvujete soustředění 
v Náramči. Jedou všichni hráči?
Bereme všechny. Zranění nemáme, to musím zaklepat, ta se nám zatím vyhýbají. Já do Náramče jedu už po sedmé, ale poprvé to bude v takovém počtu. Proto jsme udělali i změnu v plánu, takže ve středu nebudeme hrát jen jedno utkání, ale nakonec dvě, aby měli všichni stejné herní zatížení. Dopoledne budeme hrát s Pardubicemi, odpoledne za námi přijede naše juniorka.

Berete s sebou tradičně i kola?
Přesně tak. Budeme na nich přejíždět na hřiště na tréninky, a zvažuji ještě to, že ve čtvrtek bychom místo odpoledního tréninku dali nějakou vyjížďku, ale to se uvidí.

Předpokládám, že hlavní náplní soustředění bude pilování herních dovedností.
Náplň je jasná. Do taktiky je ještě dost času, takže to bude herní soustředění, ale samozřejmě spojené i s nabíráním kondice, i když vše bude probíhat na hřišti 
s míčem.

Co bude následovat?
Soutěž začínáme 13. srpna, a až týden před tím najedeme na normální režim. Do té doby budeme trénovat dvoufázově, a sehrajeme i spoustu zápasů. Minulý víkend jsme odehráli v Budějovicích dvě utkání, teď také, a na soustředění máme další dvojzápas. Bude toho dost.

V těch doposud odehraných zápasech jste to rozdělil na dvě party, které hrály v takřka stejném složení, to byl záměr, nebo s tím začnete nějak hýbat?
Takhle jsem je rozdělil, 
a ještě uvažuji, že to na středu nechám stejné. Nechci odkrýt Pardubicím naši nejsilnější sestavu, i když nevím, kdy s nimi budeme hrát v soutěži, ale asi to nechám tak, jak to bylo. Všichni budou vytížení stejně.

V sobotu vás ještě čeká zápas se slovenskou Senicí.
To bude takové zakončení toho soustředění. A v něm už budou minutově více vytížení ti, kteří se budou jevit nejlépe. Ta základní desítka odehraje šedesát minut, zbytek těch třicet.

Pak hráči dostanou zasloužené volno?
Budou dva dny doma, 
v neděli a v pondělí, protože musíme také brát, že ti kluci mají prázdniny, a protože jsme začínali už 5. července, tak si toho volna moc neužili.