Slávisté mají velké ambice a nechtějí své propadáky na Vysočině opakovat. Do duelu budou rozhodně Pražané nastupovat v roli favorita.

Souboj Jihlavy se Slavií je i střetnutím celků, které mají ve svém středu celou plejádu hráčů, kteří oblékali dres druhého týmu. V červenobílém dresu tak mohou na jihlavský pažit vyběhnout Jan Mikula, Josef Hušbauer, Jan Štohanzl či Muris Mešanovič. Z VIP prostor bude jistě hru sledovat bývalý manažer Vysočiny Josef Jinoch, teď pracující na stejné pozici v Praze.

Na druhé straně hřiště se v brankářském dresu Jihlavy představí jeden z dvojice exslávistů Jan Hanuš, Matej Rakovan, v roli kapitána zřejmě přivede tým stoper Ondřej Šourek. Stále slávisty jsou Radek Voltr a Josef Bazel.

Tomuto kvintetu bude z lavičky šéfovat trenér Michal Hipp. Bývalý slávistický stoper z let 1993 – 1994. „Na angažmá ve Slavii vzpomínám jedině v dobrém. Přišel jsem tam v době, kdy se ve Slavii rodil velmi silný tým. Dvakrát jsme skončili druzí v lize, byl tam skvělý kolektiv hráčů a získal jsem tam řadu kamarádů," vzpomíná jihlavský kouč.

Zaskočí favorita?

Jenže podobné sympatie půjdou na hřišti stranou. Jihlava potřebuje body jako sůl, po porážce v Jablonci opět spadla pod čáru ponoru. Proti Slavii by tak byl každý získaný bodík dobrý. „Zažili jsme výsledkově neúspěšný vstup do jarní části, navíc jsme přišli o tři hráče základní sestavy. Jak už jsem ale uvedl na pozápasové tiskovce, hráčům k jejich výkonu prakticky nemám co vytknout," hodnotí první jarní zápas Hipp.

Trenér Vysočiny si uvědomuje, že svůj celek povede ještě proti silnějšímu týmu, než byl Jablonec. „Sešívaní absolvovali vydařenou zimní přípravu, na kterou navázali úvodní domácí výhrou nad Brnem, přičemž pokračovali i v kvalitních výkonech. Slavia oproti podzimním výkonům rozhodně zaznamenala významný herní progres. Čeká nás tedy těžký zápas, do kterého určitě nejdeme jako favorit, a máme ke kvalitě i slavnému jménu soupeře přirozený respekt. Zároveň však do zápasu vstoupíme jako tým, který si je vědom své síly a chce na svém trávníku vybojovat důležité body," věří Hipp.

V sestavě Vysočiny budou určitě chybět vyloučení Kukoľ a Krejčí, trenéři tedy musí řešit jejich adekvátní náhradu. „V hlavě nosím několik variant složení úvodní jedenáctky. Navíc je stále nejistý start brankáře Hanuše," trápí Hippa i post gólmana.