Svátek lásky oslaví prací. Žádná procházka pod rozkvetlými stromy, ale pěkně perná šichta čeká na Prvního máje jihlavské fotbalisty. Ve dvacátém šestém kole nejvyšší soutěže se představí na stadionu rivalské Zbrojovky Brno.

Nejbližší prvoligový protivník nebude rozhodně roztouženým hostitelem. Ba právě naopak. Na Městském stadionu v Králově Poli přivítá Vysočinu nepříjemný protivník.

Na Srbské se totiž letos body nezískávají lehko. Zbrojovka, byť s papírově slabším kádrem, hraje především doma atraktivní kopanou a rychle se zbavila sestupových starostí. V posledním kole ale na nažhavené Spartě inkasovala nepříjemný políček (0:4), což bude chtít svým věrným vynahradit úspěchem v derby s Jihlavou.

Těžký, defenzivně laděný soupeř

Přesto však jihlavští fotbalisté nemusí cestu do Brna absolvovat s neblahými předtuchami. Byť tam v posledních dvou sezonách dvakrát padli, současná forma je zřejmě přece jenom vyšší u Vysočiny. Ta v posledních sedmi zápasech prohrála jenom jednou, navíc v posledních sedmi zápasech venku pokaždé bodovala. A po posledních dvou výhrách jsou pochopitelně její hráči hodně sebevědomí: „Bylo by super, kdybychom do třetice vyhráli. Teď už můžeme být zcela v klidu, hrát si svoji hru bez obav o záchranu a dál vyhrávat," uvedl mladý ofenzivní hráč Jihlavy Jan Kliment.

Podobně budou k hráčům promlouvat i trenéři. „Stejně jako do každého zápasu jdeme i do utkání proti Zbrojovce s cílem naplno bodovat. Rádi bychom pokračovali v dobrých výkonech z posledních kol a udrželi pozitivní venkovní bilanci," uvedl asistent trenéra Klusáčka Marek Zúbek, bývalý dlouholetý hráč Zbrojovky.

Duel Brna s Jihlavou by mohl přinést podobnou taktiku obou soupeřů, kteří se opírají o precizní defenzivu a sázku na rychlé brejky. „Brno na svém stadionu předvádí výrazně lepší výkony než venku. Doma navíc ve třech zápasech po sobě neinkasovalo," připomíná Zúbek.

Jihlava vybojovala v Brně v srpnu roku 2005 svoji úplně prvoligovou výhru (2:1), ale po návratu do ligy tam dvakrát neuspěla (1:5, 0:1).

Přesto má se Zbrojovkou lepší vzájemnou bilanci, což by ráda potvrdila i v pátek. „Čeká nás malé derby, které rozhodně bude mít náboj. Z Brna se konečně nechceme vracet bez prvoligových bodů," zdůraznil Zúbek.

Mimochodem. Pět posledních vzájemných soubojů vyhrál vždy domácí tým. „Přišel čas to změnit," dodal s úsměvem Zúbek.

Vysočina nastoupila v posledních dvou duelech ve stejné základní sestavě, pod Špilberkem tomu ale tak být nemusí. „Disponujeme velice vyrovnaným kádrem a máme v kádru více hráčů, kteří si říkají o místo v základní sestavě. Pokud v ní zrovna nejsou, tak o naší volbě úvodní jedenáctky často rozhodují maličkosti," uvedl k sestavě Zúbek s tím, že na marodce jsou pouze dlouhodobí rekonvalescenti Marcin a Šourek.

Kompletní, nabuzený a stále více sehraný tým by tak mohl naplnit přání fanoušků a ještě více promluvit do bojů o první třetinu tabulky. Případně i o magické páté místo tabulky. „Určitě budeme opět předvádět náš obvyklý způsob hry. Věřím tomu, že i v Brně získáme body," je přesvědčený útočník Haris Harba.

Bojovat o ně bude se spoluhráči v pátek 1. května od 18 hodin.