Houpačka. Hodně turbulentní sezonu prožili hráči i fanoušci FC Vysočina Jihlava. Po první polovině soutěže nejhorší tým ligy nakonec vybojoval umístění v horní polovině tabulky! Na podzimním propadáku i jarním vzepětí se přitom podíleli stejní hráči…

Za výraznou proměnou jejich výkonnosti stojí ruku v ruce vedení FC a nový trenér Petr Rada. Vedení Vysočiny patří absolutorium za klid, který v kritické chvíli pádu na 16. místo tabulky projevilo. „Potvrdilo se, že sázka na tento kádr byla v pořádku," citoval slova šéfů klubu tiskový mluvčí Miroslav Fuks.

A svěží vítr do kabiny přišel v podobě Petra Rady. „V kritické chvíli nám hodně pomohl," uznal po posledním domácím duelu kapitán týmu Lukáš Vaculík.

Rada tak pomohl Vysočině zvládnout krizi elegantním způsobem, navíc tým dovedl k historickým metám: nejvyšší získaný počet bodů v sezoně a umístění v horní polovině tabulky.

Sám trenér však hodnotit uplynulý půlrok nechce. „To ať posoudí jiní," uvedl po posledním utkání sezony na Spartě. Nakonec vyzdvihl pracovitost hráčů. „Dali jsme si za cíl zachránit ligu a hráči cíl splnili. Dosáhli na to zaslouženě, protože většinu zápasů, především v domácím prostředí, odehráli kvalitně. Samozřejmě tam byly i zápasy, nebo určité pasáže, které se nám nevyvedly, viz Jablonec, Ostrava nebo naposledy na Spartě. Ale jsem rád, že jsme se nemuseli strachovat až do konce ligy. Když jsem sledoval situaci v boji o udržení, byly to nervy do posledního kola."

Nyní však přichází fáze, ve které je potřeba výkony ještě zkvalitnit. „Rozhodně nesmí přijít uspokojení ze záchrany! Naše záchrana nebyla náhodná, ale hráči na sobě musí pracovat dál, aby jejich výkonnost šla stále nahoru," burcuje Rada.

Jestli u toho bývalý reprezentační kouč bude, se ještě ve středu přesně nevědělo. „Smlouva je připravena k podpisu, zbývá doladit některé detaily," prozradil za klub Fuks.

Sám kouč je zatím ve vyjádřeních opatrný. „Vedeme s vedením klubu jednání, musíme spolu ještě nějaké věci probrat," uvedl Rada a vysvětlil, co jej na nové smlouvě zajímá nejvíce: „Především bych chtěl vědět, jak bude vypadat kádr pro příští sezonu. To je nejdůležitější. U mě určitě nejde o nějaké ekonomické věci, ale o kvalitu kádru. Měli bychom přivést nějaké kvalitní hráče, aby došlo k oživení kádru. Tím ale nechci říci, že se budeme zbavovat současných fotbalistů. Je ale možné, že někdo odejde. Není tajemstvím, že je zájem o Harbu, Masopusta…"

Posílit tým potřebuje určitě. Nejistá je situace okolo hostujících Jánoše a Mikuly, klub již nepočítá se službami Vepřeka a Josla, odchází rovněž Karlík, smlouvu dosud neprodloužili Tlustý a Mešanovič, se kterými se jedná.

Nové smlouvy naopak už podepsali Blažek, Marek, Šourek a Koloušek, z hostování se zabojovat o místo v týmu vrací Šimonek, Kliment, Kryštůfek, Teplý a J. Kučera, z juniorky byl přeřazen Fulnek.

Jak zareaguje Rada a bude mít vůbec chuť v Jihlavě pokračovat?

„Chuť? Já chci samozřejmě trénovat! Rád bych pracoval i v klubu, kde to funguje, a to v Jihlavě platí po všech stránkách," naznačuje závěrem, že i on sám je vnitřně naladěn na pokračování své úspěšné mise.

Zahájí tedy Petr Rada 18. června letní přípravu jako hlavní trenér? A s jakými hráči?