Zase měli zkrat. Čtyři černé minuty na začátku druhého poločasu rozhodly o další porážce Vysočiny v lize. Sparťan Tomáš Přikryl během této chvilky dvakrát skóroval a převážil do té doby vyrovnané utkání na stranu domácích. Jihlavští fotbalisté nakonec prohráli na Spartě až krutě 0:3 (0:0).

Jestliže se chtěli hráči Vysočiny poučit z posledního jarního zápasu, jak být na Spartě úspěšní, museli se vyvarovat krátkodobého výpadku soustředění. (Na jaře jejich black-out znamenal tři branky během šesti minut.)

Nepovedlo se.

V nástupu do druhého poločasu Sparta zvýšila tempo a přetížená obrana hostů v rychlém sledu dvakrát chybovala a inkasovala. O vítězi bylo rozhodnuto… „Bohužel jsme se opět po první inkasované brance sesypali," mrzelo brankáře Jana Hanuše.

Měli na víc

Přitom na výkonu Jihlavy bylo patrné, že se chce revanšovat fanouškům za výkon v prvním utkání. Celá základní jedenáctka do úmoru dřela, snažila se o otevřenou hru a během prvního poločasu byla favoritovi vyrovnaným soupeřem. „Měl jsem z utkání obavy, které se potvrdily," připustil po utkání domácí kouč Vítězslav Lavička. „Jihlava hrála aktivně, poctivě v obraně, a my jsme se těžko prosazovali. Vyplatila se nám nakonec trpělivá hra a nasazené vyšší tempo ve druhém poločase."

Trenér Petr Rada udělal v sestavě dvě překvapivé změny oproti souboji s Mladou Boleslaví. Obě se vyplatily!

Ve stoperské dvojici nastoupil s Jiřím Krejčím Lukáš Kryštůfek, a odehrál skvělé utkání. Ubránil obávaného kanonýra Lafatu, hrál nebojácně a neudělal v duelu prakticky žádnou chybu.

Hru na levé straně zálohy hodně rozhýbal Jan Kosak, jenž rovněž podal nadějný výkon. Vysočina se nebála útočit, ale znovu její ofenzivní aktivita končila téměř výhradně před vápnem soupeře. „Na to, že jsme hráli na Spartě, jsme si vytvořili dost šancí, zajímavých situací či standardek. Bohužel jsme ani jednu neproměnili," mrzelo trenéra Vysočiny Petra Radu.

Zaražení sparťané se přesto dočkali dvou rychlých branek. Nejprve po pěkné kolmici pláchl obraně hostů Přikryl a uklidil míč k levé Hanušově tyči, o chvíli později podběhl centr soupeře a navíc uklouzl Vidlička, a znovu Přibyl neměl problém svůj tým definitivně uklidnit. „Byla to naše nekoncentrovanost," čílil se Rada. „Kromě tohoto úseku nemám hráčům prakticky co vytknout. Takto jsme ale utrpěli krutou porážku a přišli o možnost na Spartě bodovat." Povzbuzený mistr už kontroloval hru a přidal i třetí gól.

To Vysočina se prvního letošního gólu nedočkala. Kučerovu bombu vytáhl Bičík na roh, Jungrův průnik a zákrok sparťanské obrany sudí jako penaltu neposoudil, stejně tak držení Harby Kadeřábkem. V největší šanci hostů si pak Harba s Mešanovičem přihrávali ještě půl metru předbrankovou čárou, a míč tak dopravili do sítě po ofsajdu.

Naplnil se proto černý scénář, který vytanul na mysli při zveřejnění prvoligového losu. Vysočina je po dvou kolech v tabulce bez bodu a čeká ji domácí duel s bojovnými klokany. „S Bohemians už musíme zvítězit," uvědomuje si Rada. „Pokud si ale přeneseme do duelu kvalitní momenty ze Sparty, mělo by se nám to podařit," pochválil nakonec skrytě své svěřence zklamaný trenér.