Prokletí definitivně zlomeno. Letos podruhé vyhrál derby domácí tým. Stalo se tak v předvánočním 34. kole první hokejové ligy, kdy na Horáckém zimním stadionu přivítala Jihlava hokejisty Havlíčkova Brodu. Dramatický duel vyhráli domácí 3:2.

Dukla se tentokrát hned od začátku zápasu vyrovnala soupeři v pohybu i důrazu a bylo to znát. V první třetině si vytvořila více příležitostí než hosté, skóre se však měnilo až po přestávce, kdy se po parádní souhře celého útoku trefil Zeman. Vedení jí však do konce druhé části nevydrželo. V přesilovce za Rebely vyrovnal Havel.

Jihlava získala svůj náskok zpět hned na začátku závěrečného dějství a vypadalo to, že zásah Michala Veleckého by mohl být rozhodující. „Ke konci jsme si mysleli, že už to udržíme, ale nedopadlo to dobře," mrzelo šikovného útočníka.

Sto sekund před koncem základní hrací doby totiž vyrovnal šťastnou přesilovkovou trefou Soldán. Ani to však ještě nebyl konec dramatického souboje. Krátce po vyrovnávací brance fauloval zbytečně brodský Havel, za což od rozhočích vyfasoval dvouminutový trest. Toto rozhodnutí se však nesetkalo s pochopením střídačky Rebelů. „Já jsem u té situace byl. Havlis (Lukáš Havel, pozn. red.) se zapřel, jejich hráč to neustál a spadl na gólmana. Myslím si, že to bylo čisté. Je to prapodivné, ale to už nikdo nezmění," přemýšlel havlíčkobrodský útočník Miroslav Třetina.

Nabídnutou přesilovkou pak žlutočervení nepohrdli a Velecký po nádherné přihrávce Čachotského rozhodl o vítězství ve vypjatém souboji. „Nemůžeme udělat padesát sekund před koncem faul. Dále bych to radši nechtěl komentovat," zlobil se po emotivním závěru havlíčkobrodský trenér Jiří Rech. „Měli jsme hezkou šňůru zápasů, ve kterých jsme bodovali, a samozřejmě jsme ji chtěli prodloužit. Z našeho hlediska to ale nebyl dobrý zápas," dodal už s chladnější hlavou.

Naopak velká spokojenost vládla v táboře žlutočervených. „Myslím si, že jsme si za předvedený výkon tři body zasloužili," chválil jihlavský kouč Petr Vlk, se kterým si notoval i nejlepší hráč utkání a dvougólový střelec Velecký. „Jsme hrozně rádi za tři body. Už kvůli fanouškům, protože poslední dobou byla návštěvnost trošku horší než dříve. I proto jsme to chtěli urvat," uvedl.

První liga pokračuje i mezi svátky. Už ve čtvrtek se totiž odehraje další kolo. Hokejisté Havlíčkova Brodu si v něm užijí další souboj s regionálním rivalem. Do Kotliny tentokrát zavítá Třebíč. Dukla pak zajíždí do Mostu.

A trenér Jihlavy Petr Vlk potvrdil, že pro jeho hráče to není žádný problém. Ba právě naopak. „Pro kluky je lepší hrát, než aby se dvakrát denně trénovalo. Vůbec to neřešíme," uvedl po vítězném souboji s Rebely.