Počasí zvalo spíše na plážový volejbal než na lední hokej, ale zákony letní přípravy jsou neúprosné. Jihlavští a písečtí hokejisté se tak museli nasoukat do výstroje a vyjet na led.

A právě kvalita ledu ovlivňovala kvalitu hry, ve které byli od úvodního buly lepší domácí. „V první třetině to nebylo od nás špatné, vytvářeli jsme si příležitosti," hodnotil po utkání trenér Dukly Petr Vlk. „Od druhé třetiny, částečně i vinou nekvalitního ledu, se začal dostávat do šancí i soupeř."

První dvacetiminutovku totiž Dukla ovládla 2:0, Zeman navíc neproměnil trestné střílení. Ve druhé části domácí stále útočili, ale do akce se častěji dostal i David Rittich.

Odolával až do začátku závěrečného dějství, ve kterém Dukla špatně střídala a Písek se dostal do brejku tří na jednoho. Sehrál ho mistrovsky a Heřman zadělal na drama. „Pramenilo to z naší nedůslednosti, zbavovali jsme se zbytečně kotouče, mlátili jsme to od sebe pryč a měli jsme tam šílený chaos," trápilo Vlka. „Z tohoto pohledu to nebylo z naší strany dobré, ale my se sestavou dost mícháme, takže sehranost hráčů není velká. Od toho ale přípravné zápasy jsou, abychom na ně zareagovali a řekli si o problémech v kabině."

Písek ještě chvíli kousal, ale Dukla v závěru utkání využila přesilovou hru a připsala si první výhru v přípravě. „Byla to navíc i moje první výhra za chlapy, takže jsem za to moc rád," usmíval se po utkání gólman David Rittich. „Zápas se pro nás vyvíjel od začátku dobře, protože jsme vedli. Kdybychom prohrávali, možná by to bylo těžší."

Znovu proti otci

David Rittich nastoupil v přípravných zápasech za Duklu už v loňské sezoně, jednou se postavil do branky i v mistrovském utkání.

Letos jej zřejmě čeká více prvoligových šancí. „Cítím, že ta šance tady je," souhlasí Rittich. „Jsme tady s Filipem Novotným sami dva, takže doufám, že se prostřídáme. Filip bude asi jedničkou, protože je zkušenější, ale snad dostanu šanci i já. Záležet samozřejmě bude na mých výkonech."

Prosadit se do A týmu Dukly je pro Davida velká výzva a stále téměř krok do neznáma. Tím ale nebyla aktivní přítomnost jeho otce na ledě.

Stejně jako vloni, i letos Rittich starší spolurozhodoval utkání. „Je to stále stejné," směje se syn. „Už to neřešíme jako dřív. Jen si řekneme: Jdu to pískat, já odpovím – já jdu chytat. To je tak všechno."

Ani na zápas, nebo po něm, spolu necestují. „Kdepak, já chodím na zimák dřív. Bývám v kabině mezi prvními," culí se Rittich junior.

JIHLAVA – PÍSEK 3:1
Branky a nahrávky: 14. Polcar (Pometlo, Pěška), 19. Čachotský, 57. Kaláb – 44. Heřman (Kučera). Rozhodčí: Paulík – Vokurka, Rittich st. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 267. Třetiny: 2:0, 0:0, 1:1.
Jihlava: Rittich ml. – Zadražil, Kaláb, Štebih, Kolafa, Ficenc, Dobrovolný, Podlipnik, Jaroš – Hubáček, Polcar, Pěška, Pometlo, Vysloužil, Zídek, Pekárek, Zeman, Čachotský, Jeslínek, Velecký, Filip.