Trpělivě, byť někdy trošku toporněji, se probili jihlavští hráči nástrahami play-off. A v pondělí večer si před svými fanoušky užili oslavy vítězství ve WSM lize. Po desítkách minut křepčení na ledě se už však myšlenky hokejistů začaly pomalu obracet směrem k baráži. „Práce nám ještě nekončí. Naopak, to nejlepší nám teprve začne," culil se například útočník Dukly Josef Skořepa. „Baráž si budeme užívat, chceme v ní udělat co nejlepší výsledek."

Na podobnou notu hovořil o chvíli později další ofenzivní hráč týmu Marek Melenovský: „Hned jsme si v kabině řekli, že splněno rozhodně nic nemáme. Všichni uděláme maximum pro další úspěch!"

Odhodlání z úspěšných hokejistů jenom sálalo. Ani náznak uspokojení ze splnění cíle od vedení klubu. „Tak já jsem ani nezaregistroval, že by baráž byla nějakým cílem," usmívá se dál Skořepa. A o nějakém konci ambicí nehovoří ani trenér Petr Vlk. „Splněno v naší práci není nikdy úplně. Trošku si teď odpočineme, a potom se přichystáme pečlivě na baráž. Čekají nás těžká utkání a chceme v nich být důstojným soupeřem našim konkurentům."

Hledá se čtvrtý 
do party

Obsazení baráže je známo ze tří čtvrtin. Z extraligy mají smutnou jistotu Karlovy Vary, z první ligy živí svůj sen Dukla a pražská Slavia. V pátek se k nim přiřadí buď Litvínov, nebo Pardubice. „My v baráži můžeme jenom překvapit. Budeme chtít potrápit každého soupeře, takže si ani nevybíráme. Je nám jedno, kdo to nakonec bude," nespekuluje nad čtvrtým soupeřem Skořepa.
To Marek Melenovský by si spíše přál Severočechy. „Těžko říct, jestli by nám některý z týmů víc vyhovoval. Oba dva celky jsou kvalitní, pro nás už je to jedno. Ale Litvínov je poslední mistr, z tohoto pohledu by byl pro nás asi prestižnější."

Právě Melenovský prožil část své bohaté kariéry v Karlových Varech. Budou pro něj konfrontace s Energií emotivní? „To, že budou proti nám hrát i Karlovy Vary, má pro mě určitě zajímavý nádech," připouští hráč, který po dvou letech opět zažil euforické pocity ze získané trofeje.

Dají se porovnat chvíle štěstí ze zisku mistrovského poháru v extralize s triumfem „jenom" ve druhé nejvyšší soutěži? „Každé vítězství je hezké, protože k němu vede těžká cesta. Protože jsem v Jihlavě vyrůstal, tak je pro mě tento pohár takový víc srdeční," vyznal se Melenovský.