Dukle utekla v konfrontaci dvou aspirantů postupu do baráže o extraligu první polovina zápasu. Krátce před jejím vypršením prohrávala už 0:3. „Chyběla nám větší odvaha," přiznal pro klubový web jihlavský útočník Michal Důras.

K obratu se začalo schylovat v momentě, kdy hosté dostali výhodu dvojnásobné přesilovky. Tvrdou ranou od modré poprvé rozvlnil domácí síť Richard Diviš. Za necelé tři minuty odvážně forčekoval domácí rozehrávku Filip Seman, získaný puk poslal pěknou zadovkou na najíždějícího Důrase a manko Jihlavy bylo rázem jednogólové.

Hokejistům z Vysočiny narostla křídla a domácího favorita začali výrazně přehrávat. Akcie Pirátů ale držel fantastickým výkonem gólman Kopřiva. Využít se nepodařilo Dukle ani přesilovku na konci druhého dějství. „Tam jsme cítili velkou šanci, začínalo by se znovu. Bohužel jsme to tam nedotlačili," mrzelo Důrase.

Třetí část začala Dukla opět přesilovkou, ale udeřil v ní Chomutov. Toto byl rozhodující moment zápasu. Za stavu 4:2 ztratili jihlavští hráči koncentraci, začali se víc zajímat o rozhodčí než o hru, a ze šlágru se stala bramboračka. V ní Piráti přidali další tři branky.

„S tolika vyloučenými nemůžeme pomýšlet v Chomutově na úspěch," uznal v rozhovoru pro server hokej.cz Adam Zeman. Jedním dechem však dodává: „Hodně nás zařízli rozhodčí. Myslím si, že šedesát procent odpískaných faulů vůbec faulem nebylo!"

Jihlava inkasovala v utkání celkem jedenáct menších a tři desetiminutové tresty. Jednu „desítku" inkasovala i střídačka Dukly za pomalé střídání. Nechtěli hosté odejít z ledu, podobně jako v přípravě v Českých Budějovicích? „Měli řadu vyloučených, na lavičce pár lidí, rozhlížel jsem se, koho vůbec na led poslat. Prodleva tam byla minimální," popisuje však situaci trenér Dukly Petr Vlk.

Ani jihlavský stratég netajil po utkání své rozhořčení. „Neporazili nás Piráti, ale rozhodčí. Už jsem to trochu vydýchal, takže největší emoce jsou pryč. Ale pokud to budou dělat takoví lidé, půjde český hokej pryč," uvedl po utkání na tiskové konferenci Vlk.

Aspirant nejvyšších příček tak nadále zůstává na osmé příčce prvoligové tabulky se čtyřbodovou ztrátou na první šestku, zaručující přímý postup do play-off. „Od začátku sezony to není z naší strany úplně ideální, ale věřím, že ještě do horních pater tabulky promluvíme," doufá zkušený útočník Důras.