Vnuk legendárního Jaroslav Holíka a syn Františka Musila působil v českých soutěžích naposledy v sezoně 2008/09, kdy nastupoval za juniorské týmy Dukly Jihlava.

Odtud zamířil do nižší zámořské soutěže WHL, kde postupně hrál za týmy Vancouver Giants, Edmonton Oil Kings, Oklahoma City Barons, Bakersfield Condors a Tucson Roadrunners. V sezoně 2014/15 odehrál čtyři utkání ve slavné NHL za Edmonton Oilers.

Musil nastupoval podle možností za různé mládežnické reprezentační výběry, včetně týmy do 20 let, se kterým absolvoval světové šampionáty v letech 2012 a 2013.

Letos na jaře byl před MS dospělých povolán do širšího výběru trenéra Jandače, za který odehrál dva přípravné zápasy. Do Francie a Německa se ale nepodíval.

Musilovou motivací k návratu do Česka byl pokus o větší prosazení se do reprezentačního výběru své země. „Jednou z mých snah je olympiáda, na tu pojedou příští rok hlavně hráči z Evropy. Chci všem ukázat, že hokej hrát umím,“ prohlásil při podpisu smlouvy v Třinci obránce David Musil.