Meta je to poměrně logická a nepřekvapující. Kádr vloni bronzového týmu zůstal téměř celý pohromadě, navíc byl vhodně doplněn. A to jmény, která mají svoji velkou kvalitu. Prodloužilo se hostování Čápa z Hradce Králové, z kterého přibyla do týmu i nová brankářská jednička Ondřej Kacetl. Obranné řady rozšířil talentovaný Petr Šidlík, který tři roky sbíral zkušenosti v Kanadě. Největším kalibrem je však návrat odchovance, útočníka Marka Melenovského. „Mužstvo je silné, dobře připravené. Chceme do baráže a uděláme pro to všechno," vyhlásil jednatel HC Dukla Bedřich Ščerban.

Vysoký cíl bere za svůj i trenér Petr Vlk. „Chceme si k baráži čuchnout. Už vloni jsme byli blízko," vyhlásil jihlavský kouč, který proto hráčům v letní přípravě pořádně naložil. „Malinko jsme přitvrdili, ale hráči to zvládli dobře," usmívá se Vlk. „V přípravných zápasech se pak ukázalo, že jsme nachystaní. Výsledky ale nepřeceňujeme, závěr přípravy nám trochu pocuchal vlasy," dodal dobře naladěný Vlk.

Úspěchu se nebojí

V Jihlavě si uvědomují, že letošní ročník bude pravděpodobně o něco složitější než ten uplynulý. Adeptů na boje o extraligu bude určitě víc. „Svému týmu ale věřím," je bojovně naložený Vlk. „V semifinále proti Olomouci jsme vypadli po krutém výsledku, průběh zápasů byl však vyrovnaný. Nechci předbíhat, až sezona ukáže, jak na tom opravdu jsme. Ale k té baráži si chceme čuchnout."

Vedení Dukly přitom nejde za naplněním svých snů cestou drahých nákupů. „Naše filozofie je jiná," vysvětluje Ščerban. „Pracujeme s naší mládeží, chceme dávat našim odchovancům šanci. Vedle zkušených hráčů, u kterých sázíme rovněž na vztah k Jihlavě, ji budou dostávat i letos. Také proto rozpočet zůstává na podobné výši jako v minulosti. Naplňovat se nám jej takto daří, i když před sezonou je tam řada neznámých veličin. Například příjmy z návštěvnosti a podobně."

Dukla má před sezonou vysoké ambice, vhodně poskládaný kádr, disponuje finanční stabilitou, její tým vedou zkušení trenéři. Je už ale tým připravený na případný postup do nejvyšší soutěže? „Chceme jít postupnými kroky," netají Ščerban. „V této fázi nevyhlašujeme jednoznačný útok na extraligu. Ale jedná se o sport, kde je hnacím motorem všech úspěch. Kdyby se nám podařilo něco jako vloni Olomouci, určitě bychom účast v extralize neodmítli."

Dokážou jihlavští hokejisté svými výkony přetavit vysoká očekávání v konečný úspěch?