Tomáši, když jste se vracel do Dukly ze Zlína, hovořil jste o zopakování účasti v baráži. Ale řekněte upřímně, věřil jste tomu, že tenhle tým má i na postup do nejvyšší soutěže?
To se nedá nikdy naplánovat. Těžko odhadnete, jak to všechno bude vypadat. Jestli bude mít tým tu sportovní sílu, zda se vám budou vyhýbat zranění… tedy jak budou probíhat věci, které se těžko nějak reálně ovlivňují. Samozřejmě jsem se domů vrátil kvůli tomu, abychom alespoň zkusili o postup zabojovat. A jsem ohromně rád, že se nám to povedlo, což je super výsledek.

Co bylo pro konečný úspěch nejvíce rozhodující?
Rozhodující bylo, že jsme vytvořili skvělou partu v kabině, povahově jsme si sedli a všichni jsme drželi pohromadě. To se přenášelo i na led, kde jsme bojovali každý za každého a přineslo to své ovoce. Na tuhle sezonu budu vzpomínat jako na jednu z nejlepších v kariéře a doufám, že tady většina kluků zůstane i pro příští rok, abychom měli pohromadě zdravé jádro týmu.

Utkání 11. kola baráže o hokejovou extraligu mezi HC Dukla Jihlava a HC Energie Karlovy Vary, 20. dubna v Jihlavě.
Postup je prima. Ale teď čeká na Duklu spoustu těžké práce

Co bylo pro vás těžší na psychiku. Rozhodující série play-off s Kladnem, nebo baráž?

To se těžko porovnává. Oboje to bylo fyzicky i psychicky ohromně náročné. S Kladnem to bylo na krev, bylo to nahuštěné, zápasy se hrály v rychlém sledu za sebou. V tom to možná bylo těžší. V baráži se sice hrálo podle pravidelného rozpisu, ale zase ta soutěž trvala celý měsíc. Pro mě to byla neskutečně dlouhá záležitost.

Po náročném čtvrtfinále jste byli v nevýhodě oproti ostatním třem konkurentům, kteří měli před baráží přece jen o něco volnější režim.
To je pravda. Extraligové celky měly v play-out lehčí zápasy, které si šly jenom odehrát. Ony už měly jistotu pádu do baráže a mohly se na ni průběžně připravovat. Zatímco my jsme hráli naplno do poslední chvíle.

V prvních kolech baráže se to ale zdálo jako vaše výhoda, ne?
Ze začátku asi ano, byli jsme rozehranější a v provozní teplotě. Ale extraligové mančafty se do toho začaly postupně dostávat a od půlky baráže to na síle v utkáních bylo znát. Ale budu se opakovat: Tou naší partou, semknutostí, bojovností jsme to zvládli, i když jsme třeba v některých zápasech nebyli lepší. Proto jsme mohli nakonec slavit postup.

Utkání 11. kola baráže o hokejovou extraligu mezi HC Dukla Jihlava a HC Energie Karlovy Vary, 20. dubna v Jihlavě.
Stadion potřebuje na extraligu úpravy za pět milionů

Na kterého soupeře se v extralize těšíte nejvíc? Na vaše minulé působiště Zlín? Určitě zajímavé zápasy budou také s rivalem a úřadujícím mistrem z Brna…
Myslím, že se budeme těšit na každého soupeře. Extraligu jsme dlouho nehráli, takže každý soupeř bude zajímavý. Celkově celá sezona bude určitě velký zážitek. Samozřejmě. V Brně bývá výborná atmosféra, ale stadionů s parádními diváky je víc. To jsme si ostatně vyzkoušeli už i letos, v Kladně, Českých Budějovicích. A hlavně u nás. To bylo něco neskutečného, co se tady dělo v baráži. Já jenom doufám, že to fanouškům vydrží i do extraligy, že nám to v ní půjde, budeme mít dobré výsledky a společně si budeme nejvyšší soutěž užívat. Moc bych si přál, aby bylo prestiží chodit na Duklu a abychom měli pokaždé plný stadion.