Tři hlavní úkoly. Anketa Deníku mezi legendami jihlavského hokeje mapující ohlasy na postup klubu do extraligy přinesla od respondentů tři zásadní otázky. Kde se bude nejvyšší soutěž hrát? Kdo ji bude hrát? A bude na to mít Dukla dostatek prostředků? Nejen na ně odpovídal jednatel klubu Bedřich Ščerban na úterní tiskové konferenci.

Jihlavští hokejisté odehráli, stejně jako v loňské sezoně, nejvíc utkání v sezoně. Včetně přípravy nastoupili do dvaaosmdesáti duelů. Po předposledním z nich už bylo jasno. Dukla je znovu extraligová!

Fungující kabina

Jeden z hlavních cílů legendárního klubu byl splněn. „Hodnocení sezony je proto z mého pohledu opravdu jednoduché. Nikdy jsme se netajili tím, že se chceme do extraligy vrátit a letos nám to vyšlo,“ ventiluje osobní spokojenost Bedřich Ščerban.

Co podle šéfa klubu rozhodlo? „Všechno si sedlo tak jak bylo potřeba,“ říká nejlepší hokejista sezony 1990/91, ve které také získala Jihlava svůj poslední mistrovský titul. „Kluci vytvořili parádní partu v kabině, což byl výborný základ. Měli jsme v některých okamžicích kousek toho potřebného štěstíčka. A v neposlední řadě nám sedla i sportovní forma. Diváci tak mohli sledovat úžasné zápasy. Ode mě proto musí přijít jenom poděkování hráčům a realizačnímu týmu za to, jak se Dukla v sezoně prezentovala. A ihned začít pracovat na nové sezoně,“ dodal Ščerban.

Utkání 11. kola baráže o hokejovou extraligu mezi HC Dukla Jihlava a HC Energie Karlovy Vary, 20. dubna v Jihlavě.
Postup je prima. Ale teď čeká na Duklu spoustu těžké práce

Jak by se mohlo zdát, práce s přípravou na účast ve vyšší soutěži bude víc než dost. Šéf Dukly má ale o prioritách jasno. „Otázku stadionu jsem přehodil na město. Přísliby od něj mám dlouho a je tak na čase, aby konečně dostálo svému slovu. Těch podmínek ke splnění není mnoho, takže věřím, že do 15. srpna licenci obdržíme,“ vysvětluje Ščerban. „Pokud jde o finance, máme přísliby od mnoha našich partnerů o navýšení příspěvku. V některých případech stávající smlouvy už zvýšení podpory v případě postupu rovnou obsahují. Dále přibudou některé příjmy automaticky. To jsou například vysílací televizní práva nebo plnění od marketingového partnera svazu, firmy BPA. Nesetkal jsem se s tím, že by nám někdo nechtěl pomoci, takže v této oblasti je to za mě také dobré.“

Finanční dostihy nehrozí

Dvě starosti tedy Dukle odpadají. Zůstává ta poslední. A jak vyplývá ze Ščerbanových slov, ta hlavní. Postavit kvalitní extraligový tým. „Zatím máme potvrzený jediný odchod. Opustí nás brankář Miroslav Svoboda, jehož práva získala Plzeň,“ prozrazuje bývalý reprezentační obránce. „Jednání s ostatními hráči probíhají, budeme hovořit se všemi členy kádru a uvidíme, jakého se dobereme výsledku v této první fázi. Naší výhodou je, že pro WSM ligu jsme měli kádr poměrně úzký, protože jsme si větší dovolit nemohli. To se nám nyní vyplácí, protože při evidentní nutnosti posílení týmu máme prostor pro udržení současného kádru a zároveň i jeho rozšíření. Přitom jedním dechem podotýkám, že nemůžeme jít do nějakých dostihů třeba s Třincem nebo Spartou, to je nereálné. Musíme vybírat hráče, kteří budou akceptovat naše podmínky, a povahově zapadnou do kabiny. Je tak pravdou, že výběr vhodných hráčů pro novou sezonu je naší momentální největší starostí,“ uzavírá Ščerban.

Jihlavský útočník Tomáš Čachotský byl nejproduktivnějším hráčem Dukly v základní části WSM ligy.
Nejlepší sezona v kariéře, tvrdí útočník Dukly Čachotský