Pomineme-li jarní baráž, která se však také počítá do extraligových duelů, poslední soutěžní zápasy v základní části nejvyšší soutěže odehrála Dukla s Dynamem v sezoně 2004-2005. Východočeši tenkrát vyhráli oba domácí zápasy (3:1, 5:3) i první zápas na Horáckém zimním stadionu (6:1).

Ve čtvrté čtvrtině ale v Jihlavě narazili. Patnáctého února 2005 tehdy už k baráži odsouzení domácí zaskočili bohorovného favorita a brankami Vostřáka a Šmardy vyhráli nad týmem trenéra Vladimíra Martince 2:1. To byla poslední výhra Dukly nad Pardubicemi po šedesáti minutách.

Když se totiž oba týmy utkaly ve zmíněné letošní baráži, Pardubice si udržely svoji domácí suverenitu proti Dukle – 3:1 a 4:2. Z Jihlavy si pak odvezly po bodu za porážky v prodloužení a na nájezdy (v obou případech 3:4).

Pro jihlavské hokejisty tak znamená utkání v Pardubicích i velkou výzvu k prolomení nepříjemné tradice. A není to výzva nesplnitelná.

Dukla zatím předvedla v obou venkovních zápasech velmi dobré výkony. Na Spartě i v Chomutově sice neudržela nadějné vedení, ale silní protivníci se měli co ohánět, aby dokázali vyhrát. Také v obou těchto případech v pro Jihlavu oblíbeném poměru 4:3.

Pirátům ale tým okolo kapitána Tomáš Čachotského sebral bod a minimálně stejný zisk by si jistě nováček přál importovat i dnes.

Pardubickým, stejně jako vloni, nevyšel vstup do sezony a po odehraných pěti zápasech jsou předposlední s jednou tříbodovou výhrou. To Jihlava na osmém místě získala dvojnásobný počet bodů, sebevědomí ji zvedla i poslední výhra nad Zlínem po famózním obratu v poslední třetině.
Proti Dynamu navíc bude moci poprvé použít i nejnovější akvizici, útočníka Tomáš Kubalíka. Ten by měl ještě zvýšit údernou sílu Dukly, která je dosud i tak na velmi solidní úrovni. Jen pět celků vsítilo více branek.

Duel v Pardubicích začíná v 18 hodin.