Atraktivní souboje čekají na fanoušky hokeje dnes v podvečer v Třebíči i Jihlavě. Horácká Slavia bude mít šanci po vzájemném duelu s Litoměřicemi poskočit na desátou příčku. Dukla bude proti Motoru křísit šanci na druhou pozici, především však musí napravit dojem z posledního domácího vystoupení proti Mostu.

Dravou stíhací jízdou se mohou hokejisté Třebíče po čase vrátit opět do desítky vyvolených pro play-off. K tomu však potřebují vítězství za tři body, jinak si před závěrečným kolem litoměřičtí Kališníci svoji pozici udrží. Třebíč nesmí prohrát, její šance na postup by se výrazně ztenčily.

Horácká Slavia byla již několikrát nad propastí, ale stále hraje o postup do předkola. Naděje žije hlavně díky posledním vítězstvím v derby s Jihlavou a v Havířově. „Jsme strašně rádi, že jsme oba zápasy zvládli a dnes bude o co hrát," říká trenér třebíčských hokejistů Jiří Mička.

Litoměřice jsou pro Třebíč přímým konkurentem o místo ve vyřazovacích bojích. Proto spolu hokejisté obou celků bojovali v posledních týdnech i na dálku. Třebíčští museli vítězit bez ohledu na soupeře. „Pro nás se nic nemění. Zápasy o všechno jsme hráli prakticky několik posledních týdnů, abychom se udrželi ve hře," podotýká hlavní muž třebíčské střídačky.

Na straně Horáků by mělo stát sebevědomí. Naopak Kališníci si již mohli myslet, že jim postup nemůže uniknout.

Dvě kola zpět hřál Litoměřice náskok pěti bodů, teď se musí strachovat. Postaví se motivované Třebíči. „Hráči by neměli mít svázané ruce, to by je museli mít i před čtrnácti dny. Pokusíme se vyhrát, abychom byli ve hře i v posledním kole. Uvidíme, za kolik bodů to bude," říká před večerním zápasem kouč Mička.

Úkol třebíčských hokejistů je jasný. Pokud doma udrží tři body, v závěrečném kole budou mít na Litoměřice náskok jednoho bodu. Celou situaci ale také může zamotat výsledek Ústí nad Labem v Kadani. S ním by teoreticky mohla Horácká Slavia dostat šanci v posledním kole na reparát.

Musí přidat

Hráči Dukly dál pokračují v kolísavých výkonech, které je provázejí od prosincové porážky v Šumperku. Od té doby takřka pravidelně střídají kratší série porážek a vítězství.

V minulém týdnu po třech výhrách v řadě získali reálnou naději zabojovat o konečnou druhou příčku, znamenající výhodu domácího prostředí pro zápasy play-off. Po selhání v derby a kolapsu s Mostem však musí Jihlavané především upřít pozornost k tomu, aby alespoň udrželi aktuální třetí post. Čtvrtá Slavia se přiblížila na dostřel, Duklu navíc čeká těžký los. Dnes přivítá českobudějovický Motor.

Jihočeši poslali na Vysočinu naleštěnou vizitku po kanonádě do sítě vedoucího Kladna, se kterým se ještě mohou popasovat o primát v základní části. V posledním kole pak zamíří Dukla do Havířova. Ten usiluje o přímý postup do čtvrtfinále a bude maximálně motivován.

Stejně jako vloni, kdy na jeho ledě musela Dukla vyhrát k udržení čtvrté příčky. Na horkém ledě tehdy prohrála… Podobný scénář vyklizení pracně vybojovaných pozic nechtějí v Jihlavě zopakovat. „Čekají nás těžcí soupeři, musíme pro úspěch udělat první poslední," burcoval po blamáži s Mostem kapitán Jiří Dobrovolný.

Mobilizovaní budou určitě fanoušci, bitva s Motorem zcela jistě přiláká do ochozů početnou návštěvu z obou táborů. Bylo by jen ku prospěchu hokejového zážitku, kdyby domácí hokejisté zlepšili přístup k utkání a navázali na své úspěšné tažení z poloviny základní části.

KAREL LÍBAL, ONDŘEJ KRÁSNÝ