Diváci se ještě mohou těšit na dnešní velkolepý jarmark či odbornou přednášku, která se koná právě dnes, 14. září v semnáct hodin v Klubu pacientů. Na otázky, jaké úspěchy jihlavský festival slavil a zda splnil očekávání organizátorů, odpověděla manažerka Divadla Na Kopečku Dana Holíková.

Jak byste popsala divadelní festival?

Jako letošní podtitul našeho festivalu jsme zvolili Cena času. Celý týden je tentokráte o stáří a o seniorech. Jedná se o akci, která se koná v rámci týdne duševního zdraví, u nás probíhá od 10. do 16. září. V tomto čase se v naší léčebně konají jak pořady pro pacienty, tak pro veřejnost. Nejlepší však samozřejmě je, když se obojí může skloubit dohromady a lidé zvenku se potkají také s lidmi v léčebně.

Jsou, co se týče návštěvnosti Babího léta, v léčebně splněna vaše očekávání?

Zatím je účast hojná, počasí nám doposud naštěstí přeje. Jediné, co nás trochu zamrzelo, byla nízká účast na nedělní pohádce. Jinak jsme však měli vpodstatě vyprodáno.

Jaké představení se doposud těšilo nejhojnější účasti?

Žena Vlčí mák s Hanou Maciuchovou v hlavní roli. Ani se nedivím, je to žena známého jména a na to Jihlavané slyší.

Proč si myslíte, že zrovna tohle představení?

Protože je to herečka z Prahy a lidi mají ji mají rádi. Většinou pokud hraje soubor, který není tak známý, tak účast bývá mizivá.

Které máte nejraději vy?

Mně se velice líbilo vystoupení herečky Hany Maciuchové, je to opravdu profesionální skvělý herec, který podle mého názoru nemá konkurenta. Být více než hodinu sama na jevišti a zaujmout diváky je prostě umění, a myslím, že Žena, vlčí mák bylo představení velice zdařilé. Pak mě fascinovaly dámy z Prahy, které hrály v sobotu. Jejich energie v jejich věku byla opravdu famózní a to se mi moc líbilo.

Na co byste zájemce ještě pozvala?

Určitě bych je pozvala na zítřejší jarmark. Jeden je dopoledne a druhý odpoledne. Těšit se můžete na velkou spoustu stánků, hudbu, loutkové pohádky, vystoupení harmonikáře či ukázku řemesel. Pro zájemce o odbornou přednášku z problematiky psychologie a stáří dokonce máme připraveno odborné povídání v 17 hodin v klubu pacientů.

Jak dlouho jste tento několikadenní festival připravovali?

Končí festival a my v si podstatě hned následně v prosinci sedneme a začínáme vymýšlet program na další ročník. Takže nám organizace zabere minimálně půl až třičtvrtě roku času. Samozřejmě tím myslím i prvopočáteční úvahy na téma podtitulu festivalu. Například loni bylo téma závislost, letos jsme si vymysleli, že bude tematika stáří.