Prostor pro nezávislé projekty – Divadlo otevřených dveří DIOD – vznikl v rekonstruované budově jihlavského kina Sokol a své dveře otevřel poprvé 1. dubna 2011. V pátek DIOD otevírá svou další, v pořadí již třetí sezonu.

A diváci se mají na co těšit. Ve dvacet hodin zahraje k tanci i poslechu známý třešťský swingový orchestr Zatrestband, který poprvé nabídne neopakovatelnou možnost karaoke s bigbandem v zádech. „Máte na to? Nebo přivedete někoho, kdo to dá? Anebo se chcete jen přijít bavit při skvělé hudbě? Na tomhle mej-danu se rozhodně nikdo nudit nebude," láká na start nové sezony DIOD.

Plné vstupné je 200 korun, klubová cena je poloviční.

Provozovatelem jihlavského Divadla otevřených dveří je TJ Sokol. 

„DIOD není klasické divadlo. Nemáme oponu ani jeviště. Máme prostor pro nový cirkus včetně závěsné akrobacie, pro pohybové představení, taneční kreace. Disponujeme špičkovou světelnou i zvukovou technikou, včetně techniky pro video, takže představení ani koncerty nejsou po této stránce nijak šizeny. Jsme schopni zajistit prostor pro nekonveční představení včetně projektů, které vyžadují speciální scénu," přibližuje možnosti DIODu jeho produkční Karolina Zmeková.

Dramaturgie divadla nabízí umělecké i společenské projekty regionálních tvůrců a organizátorů. Zároveň však DIOD uvádí činoherní a taneční projekty z celé republiky a rozšiřujeme tak povědomí o současném umění.

V celkové dramaturgii se střídají divadelní, pohybová či nonverbální představení a  dílny, dále pak hudební, literární a výtvarné akce a projekty, jež propojují žánry.

Obvykle je zde deset až patnáct akcí měsíčně. „Chceme nabídnout alternativu k divadlům, která v Jihlavě působí, vybíráme tedy projekty, které jsou výjimečné svým tématem, zpracováním či dramaturgickým uchopením. Program hostujících divadel se odvíjí od získaných grantů. Na rok 2013 se nám podařilo získat podporu od statutárního města Jihlava na činoherní a taneční divadelní projekty, plus na sérii koncertů. Taneční a činoherní projekty podpořilo také Ministerstvo kultury," upřesňuje dramaturgii divadla Zmeková.

Divadlo nemá klasické předplatné, ale zavádí novinku. „Pro příznivce divadla jsme připravili klub, který nese název Kopu za DIOD! Pro všechny členy jsou připraveny výhody kombinující předplatné a členský klub. Za poplatek 250 korun získá člen kartu, která ho opravňuje čerpat řadu výhod," vysvětluje Karolína Zmeková.

PAVEL MORAVEC