Ve středu 30. října ve 20 hodin se v jihlavském Divadle otevřených dveří představí nejlepší čeští bubeníci. Letos vstupuje Slet bubeníků již do 12. ročníku. Název projektu má své opodstatnění. Hudebníci se opravdu „slétávají" z různých zákoutí hudebního světa z různých stylů a domovských skupin.

Základ unikátní bubenické formace tvoří hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě (David Koller, Pavel Fajt a Pavel Koudelka). Ty podpoří la-tinskoamerická rytmika Miloše Vacíka. Arabské bubny a indické hudební nástroje budou zase pod taktovkou Tomáše Reindla. Atmosféru večera v DIODu pak dotvoří multiinstrumentalista Ondřej Anděra, který bude mimo jiné zpívat a obsluhovat elektroniku a samply bicí. Sestavu doplní německá zpěvačka a klávesistka Oona Kastner. Lze tedy bez nadsázky říci, že se na jednom pódiu potkají styly celého světa.

Zakladatel projektu Pavel Fajt se vrací do Jihlavy po poměrně krátké době, v srpnu zahrál sólově na vernisáži umělecké skupiny Pomalý posun v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Dodnes je jeho jméno spojováno s Ivou Bittovou, proslul též jako jeden ze zakladatelů avantgardní rockové skupiny Pluto či autor scénické hudby především pro brněnskou Husu na provázku. Slet bubeníků do Jihlavy přiváží opět po roce.

Svým pojetím je tento projekt naprosto ojedinělý a unikátní. Také si získal velké renomé. Celkem se na pódiu rozezní až dvě tuny nástrojů bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů, kláves a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely… Letos přibudou i melodické nástroje například kytara. Pod rukama hudebníků vznikají každoročně nové skladby. Jak popisuje za Alternative Music Production Romek Hanzlík: „Hudebníci se vždy napřed na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání, každý přichází s vlastními nápady. Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, etnických vlivů a inspirací."

Orchestr snů

Koncept se neustále mění. Minulé dva ročníky Sletu se nesly v duchu japonsko-české hudební spolupráce. Hostil i filipínské umělce nebo šlo o globální Slet se zastoupením všech světadílů.

„Letošní Slet bubeníků je takovým orchestrem snů, hvězdným uměleckým týmem, tedy něco jako All Star ve sportu. Na jednom pódiu jen pro jednu příležitost se setkají nejlepší čeští umělci, kteří by se jinak jen stěží potkali," dodává Romek Hanzlík.

Bubenické turné odstartovalo 17. října v Praze a navštíví 15 měst. Tento pestrý globálně-hudební mix každoročně poutá pozornost odborné i laické veřejnosti a koncerty bývají nezapomenutelným hudebním zážitkem.

LUCIE ŽÁČKOVÁ