Náklady na provoz v roce 2015 dosáhly 40,5 milionu korun. Horácké divadlo, které loni oslavilo 75. výročí trvání, uvedlo sedm premiér a dalších sedm samostatných představení v rámci speciálních akcí. Sdělil to ředitel divadla Ondrej Remiáš.

Kraj Vysočina jako zřizovatel poskytl divadlu na úhradu provozních nákladů 29,7 milionu korun, Ministerstvo kultury přispělo částkou 1,065 milionu korun. Město Jihlava poskytlo loni divadlu 26 tisíc korun na financování jazzových koncertů v divadelním klubu.

Přibližně o deset korun divadlo loni zdražilo vstupné. Navýšení ceny vstupného podle Remiáše stále Horácké divadlo řadí k nejlevnějším v České republice. Zvýšené tržby se týkají zejména období od října do konce roku. „Diváky zřejmě zaujaly atraktivní tituly, zvýšil se počet zájemců o dárkové a kuponové vstupenky. Také díky tomu jsme hospodařili s přebytkem," uvedl Remiáš.

Horácké divadlo podle ředitele v roce 2015 učinilo první kroky k naplnění strategie, jejíž podstatou je rozšiřování nabídky. Divadlu jde o uspokojení širší divácké základny a obohacení diváckého prožitku. Měřítkem úspěšnosti by podle Remiáše měla být umělecká kvalita.

Větší počet diváků, kteří loni přišli do Horáckého divadla, odpovídá nárůstu počtu odehraných představení vlastních inscenací na velké scéně. V meziročním srovnání jich bylo o osm víc. Průměrná návštěvnost loni dosáhla 89 procent kapacity. „Pro srovnání, průměrná návštěvnost českých divadel se pohybuje mezi šedesáti až sedmdesáti procenty," uvedl Remiáš.

Divadlo má dvacet abonentních skupin, které využívá 4 574 předplatitelů. Horácké divadlo loni zaměstnávalo 67 lidí, z nichž dvacet je stálých hereckých angažmá. Tržby ze vstupného se mírně zvýšily na 7,6 milionu korun.

Vedle šesti premiér na velké scéně a jedné pohádky na malé scéně pokračovalo Horácké divadlo v cyklu čtení pohádek pro děti a zahájilo také sérii improvizačních večerů. K tradičním akcím pro veřejnost, jako je den otevřených dveří či Noc divadel, začalo divadlo samostatně organizovat programy otevřené veřejnosti v prostorách mimo divadelní sály, s obsahem zejména vlastní divadelní tvorby, ale také z oblasti výtvarné a hudební.

JAROSLAV BUČEK