„Až do 3. září se můžete prostřednictvím muzea pomyslně vydat na dovolenou. Výstava představuje trávení letního volna od doby předválečné přes období komunismu, kdy byly cesty do zahraničí neodlučitelně spojeny s výjezdními doložkami,“ přiblížila expozici Jana Fischerová (ODS), náměstkyně vysočinského hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů.

FC Vysočina Jihlava.
Vysočina jen remizovala se Slováckem. V závěru ale mohla přijít o všechno

Výstava nabídne návštěvníkovi informace o pobytech na horách, trampingu, pěší turistice, ale i vodáctví či kolektivně organizovaných dovolených. Nechybí ani znázorněný vývoj délky prázdnin a školního roku, který se časem měnil.

Zájemci si mohou leccos vyzkoušet. „Pro větší autentičnost je možné si zakusit například vyplnění žádosti o pas nebo výjezdní doložku nebo vyhledání spojení v tištěném jízdním řádu,“ řekla Jana Komínová z odboru kultury a památkové péče krajského úřadu, který je zřizovatelem muzea.

V objektu muzea v horní části Masarykova náměstí v Jihlavě jsou nyní tři krátkodobé výstavy. Vedle zmíněné expozice o cestování je to ještě autorská výstava obrazů Bohumily Sarnové-Horkové a prezentace modelů ve skleněných lahvích ze sbírky Emanuela Hody.

Plavba dračí lodí, pirátskou lodí nebo v děravých neckách? Takový byl sedmý ročník oblíbené Neckyády v Hodicích, která se konala v sobotu po celé odpoledne. í.
Dračí loď doplula až do Hodic