Energická hudební vystoupení, strhující workshopy, přednášky zanícených cestovatelů a odborníků, pro které se Afrika stala životní vášní. To vše a mnohem víc nabízí návštěvníkům již třetí ročník festivalu Doteky Afriky, který se uskuteční o tomto víkendu.

Po své každoroční pouti Vysočinou se letos zastaví v Jihlavě, kde v areálu Zoologické zahrady Jihlava proběhne souběžně s tradiční Malou africkou konferencí. Začátek je naplánován na sobotní čtrnáctou hodinu.

V nabitém dvoudenním programu festival slibuje intenzivní zážitek, který osloví všechny lidské smysly. Jako hlavní host Doteků Afriky vystoupí Yaw Dela Botri, který do Jihlavy přiletí až z Ghany. „Hlavní hvězdou africké konference pak bude hudebník, textař a antropolog Michal Horáček, který představí své zkušenosti z pobytu s keňským kmenem Samburů," řekla mluvčí jihlavské zoo Kateřina Kosová. Diváci se v rámci přednášek vydají na expedici za skrytými pyramidami v Núbii, na divotvorný Madagaskar nebo mohou zdolat Kilimandžáro spolu s nevidomým horolezcem Janem Říhou.

Vystoupí i afričtí hudební mistři

Program festivalu Doteky Afriky zpestří například i unikátní taneční projekt Afrofitnes, který přijede představit Vitor Mendés. Originální africké umění budou prezentovat přímo afričtí hudební mistři Papis Nyass z Gambie, Maurice Yeka z Konga nebo Kaolack ze Senegalu.

Nakažlivé rytmy budou moci návštěvníci krotit prostřednictvím řady workshopů pro děti a dospělé. „Řadu našich hostů mohli návštěvníci vidět v dokumentárním filmu režiséra Jana Svatoše Afropolis, který letos odvysílala Česká televize. Film pojednávající o tom, jak se Afričanům žije v České republice, uvidíme právě na festivalu v Jihlavě," poodhalila náplň akce programová ředitelka Romi Straková.

V rámci doprovodného programu čeká na návštěvníky letošního festivalu řada netypických aktivit. Kromě nejrůznějších soutěží a atrakcí pro děti i dospělé je připraven například africký trh.

„Při návštěvě tohoto trhu mohou lidé obdivovat umělecké i praktické výrobky přímo z Afriky, mohu si nechat uplést africký copánek od kadeřnice Barbary Bioh z Ghany nebo ochutnat jedinečné potraviny přímo z Afriky," doplnila další informace Kosová.

Sobotní akce se uskuteční za každého počasí. Malá africká konference proběhne v zastřešeném konferenčním centru PodpoVRCH, program festivalu Doteky Afriky pak bude připraven ve stylové vesnici Matongo. „V případě deště jsou zajištěny náhradní prostory pro konferenci i festival," zmínila mluvčí jihlavské zoo.

Festival Doteky Afriky organizuje režisér a fotograf Jan Svatoš a kameramanka Romi Straková. Malou Africkou konferenci pořádá Zoo Jihlava.

Více informací o akci, včetně přesného programu, najdete na Facebooku www.facebook.com/doteky nebo na webových stránkách www.dotekyafriky.cz. Záštitu na festivalem Doteky Afriky převzala emeritní velvyslankyně Gita Fuchsová a primátor města Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Účastníci této akce zaplatí pouze běžné vstupné do zoo dospělí 90 korun a děti 50 korun. „Zpoplatněna bude účast na flétnovém workshopu s Yaw Dela Botri, který na festival dorazí z Ghany," upřesnila Kosová.

ZUZANA MUSILOVÁ