Mezi nimi bude i snímek Anny Kryvenko s názvem Poslechnout horizont, který loni ocenila porota Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava (MFDF) jako nejlepší experimentální film.

Na plátně švýcarského festivalu Visions du Réel se příští týden objeví i další čtyři české filmy. Dokumentarista Petr Hátle do Nyonu přiveze povídku Panenství Lídy Baarové, jež je součástí filmu Gottland, který si předloni získal zájem českých diváků 
i díky netradičnímu promítání v netypických prostorách mimo kinosály.

Tereza Bernátková představí nový fenomén komunitního bydlení v dokumentu Techsquat, Greta Stocklassová uvede svůj krátký film Věra Bechyňová o hledání tajemné adresátky 258 pohlednic a Andran Abramjan předvede své dílo Argumenty, ukazující různé možnosti pohledů na ukrajinskou krizi.

„Chceme dát příležitost začínajícím dokumentaristům zviditelnit se a promítat své filmy za hranicemi naší republiky, získat zpětnou vazbu od zahraničních diváků, a tak jim zprostředkovat cestu do světa. Pět dokumentaristů bude mít možnost setkat se s profesionály i studenty z jiných filmových škol, ale i zúčastnit se doprovodných aktivit," vysvětlila Tereza Swadoschová, vedoucí projektu doc.stream Switzerland.

IVANA HOLZBAUEROVÁ