Návštěvníci Horácké galerie v Novém Městě na Moravě na Žďársku budou mít od 22. prosince každou neděli vstup zdarma. Horácká galerie se tak připojila k dalším institucím zřizovaným Krajem Vysočina, a to Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě (OGV) a Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, které volné nedělní vstupy zavedly už dříve. Řekl to ředitel Horácké galerie Josef Chalupa.

„Je to podle nás cesta, jak po vzoru například Moravské galerie v Brně přitáhnout lidi k zájmu o výtvarné umění a naučit je přicházet do galerií opakovaně," řekl Chalupa. Podle ředitelky Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě Hany Novákové se však možnost bezplatné nedělní prohlídky na zvýšení návštěvnosti zatím příliš neprojevila. „Doufám, že se to časem změní k lepšímu," řekla Nováková.

Nabídka je pestrá

Novoměstská Horácká galerie nabízí návštěvníkům na přelomu letošního a příštího roku přehlídku tvorby téměř čtyř desítek autorů ze Sdružení výtvarných umělců Vysočiny a Klubu výtvarných umělců Horácka. „Rozmanitost výstavy tak zajímavě kontrastuje s expresionisticky vyznívající výstavou přibyslavského sochaře Romana Podrázského, jehož malířská tvorba ovlivněná teologickými texty rozechvívá divákovu duši," uvedl Chalupa.

V havlíčkobrodské galerii je od poloviny prosince do 2. února 2014 k vidění retrospektiva Kamila Lhotáka. Mimo jeho malířské a grafické práce je zastoupena i jeho známková tvorba.

Jihlavská OGV disponující větším prostorovým zázemím má na programu hned čtyři aktuální výstavy. Kromě širokospektré tvorby jihlavského umělce Josefa Bulanta uvidí návštěvníci i výstavu současné umělkyně Heleny Krotké. Z kolektivních výstav se představuje Klub konkretistů s výstižným názvem 45 let poté. Mladí výtvarníci, absolventi Ateliéru malba a ilustrace Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě-Heleníně, se prezentují maturitními pracemi. Všechny výstavy kromě kreseb, tisků a objektů Heleny Krotké je možné vidět až do 9. února.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)