To je ve zkratce program oslav pátých narozenin jihlavského Divadla otevřených dveří (DIOD). Uskuteční se už tuto sobotu. Začne odpoledne a potrvá do noci.

Oslavy ve 14 hodin zahájí malý trh. Bude se týkat literatury, knih a knihoven a bude zároveň spojen s oslavami Dne dětské knihy. Nabídku literatury pro děti i dospělé, esoterických knih a různých specialit na svých stáncích ukážou jihlavská knihkupectví a antikvariáty. Městská knihovna v Jihlavě nabídne deskové hry, audioknihy, elektronické knihy i zábavní test. Chybět nebude ani prezentace Centra dokumentárního filmu v Jihlavě, projekt jihlavské Oblastní galerie Vysočiny s názvem Spolu a burza vinylových desek a knih, do které se mohou zapojit i samotní návštěvníci.

„Během celého odpoledne bude představovat dětem vybrané knihy herec Horáckého divadla Jakub Škrdla. K dispozici bude kavárna s občerstvením i improvizovaná čajovna. V osmnáct hodin tato část programu skončí a před zraky veřejnosti naši brigádníci připraví sál na večerní program. Tuto část v 19.30 zahájí přípitek s těmi, kdo se 
o DIOD zasloužili, kdo ho podporují a bez kterých by se neobešel," přiblížil dramaturg DIODu Přemysl Martinek.

Světový formát

Od 20.20 Jihlava zažije svou první PechaKucha Night. O co jde? Už více než devět set měst po celém světě hostí speciální pořad, jehož cílem je nejen pobavit, ale také ukázat silné osobnosti a jejich projekty, které mění svět okolo nás. Každý z prezentujících má 
k dispozici dvacet slidů a každý z nich může komentovat jen po dobu dvaceti vteřin. Na formátu je tedy nejvíc zajímavé, jak se účinkující s časovým omezením vypořádají.

„Prvním tématem, které jsme spolu s architektkou Janou Novákovou a produkčním a dramaturgem DIODu Adamem Hruškou vybrali, je přehled toho nejzajímavějšího, co nabízí současná Jihlava. Jmenuje se Domácí versus domácí. Divákům se představí deset účinkujících, například Dětský lesní klub Hájenka, akrobatické seskupení Urban Sense, rapeři Pio Squad, fotograf Tomáš Blažek, galerie Půda nebo lidová umělkyně Eva Řezníčková," představil další část programu Martinek.

Po desáté hodině večer budou oslavy pokračovat afterparty se skladatelem a DJ Mango Sheikh. „Mango Sheikh patří k oporám jihlavské alternativní scény. Je autorem hudby k divadelním projektům i tvůrcem překvapivých mixů staré a nové hudby v rytmu dubu. Je jedním z mála místních, jehož práce je slyšet například v playlistu stanice Českého rozhlasu Rádio Wave. Pro projekt DIOD5 si připravil nejen set svých vlastních skladeb, ale i speciální DJ set," řekl Martinek.

Podrobné informace o oslavách je možné dohledat na webu divadla www.diod.cz.

ZDEŇKA HINKOVÁ