Vcházíme do prostor Muzea Vysočiny Jihlava, kde v těchto dnech panuje čilý stavební ruch. Pracuje se tam totiž na nových moderních expozicích, které se návštěvníkům poprvé představí letos v září. Některé z expozic byly staré i padesát let. Vydáváme se na malou prohlídku, ze vstupní haly odbočujeme doleva a po schodech nahoru jdeme do první místnosti.

„Tento prostor dříve sloužil jako depozitář, sbírky byly přestěhovány do nového depozitáře v Heleníně. Tuto místnost jsme tedy využili pro expozici nejstarších dějin Jihlavska a Jihlavy, od počátku osidlování až po gotiku. Prezentace tohoto období dějin tu dosud chyběla," dozvídáme se od ředitele muzea Karla Malého, který hned poukazuje na jednu zajímavost.

„Tamhle vidíte průchod na arkády, který byl dříve zazděný a moc lidí o něm nevědělo. Osadíme jej dveřmi a návštěvníci si tam budou moci dojít prohlédnout i vnitřní dvorek muzea," dodává ředitel a ukazuje další místnosti, kde jsou staronové expozice renesance, baroka a 19. století. Odtud se návštěvník dostane do poslední části historického okruhu, kde se dozví více o dějinách dvacátého století na Jihlavsku (1900 až 1989). „I tato místnost sloužila jako depozitář. Prezentace dějin 20. století v muzeu chyběla, expozice s renesancí, barokem a s 19. stoletím už jsme tu měli, prochází nějakými úpravami," upřesňuje Malý. Pak procházíme druhým z prohlídkových okruhů, který se zabývá živou a neživou přírodou. Tyto expozice doznají největších změn. V každé z místností totiž budou představeny jednotlivé biotopy les, louka, voda a mokřady, a také rašeliniště.

„Expozici věnovanou loukám jsme pojali trochu jinak než ty ostatní, bude velmi zajímavá. Děti a studenti si sem například sednou k mikroskopu a budou zkoumat hmyz," vysvětluje ředitel. Nejvíce už se začíná rýsovat expozice lesa, kde už byly umístěny dokonce i některé exponáty vycpaná zvířata a podobně. „Je tu i model mraveniště, lidé se budou moci podívat na mravence a jejich život," doplňuje ředitel.

Při prohlídce vidíme i dvě další místnosti. Jedna z nich je v nejvyšším patře a bude sloužit jako výstavní prostor. Druhá je v přízemí a bude v ní lapidárium. „Návštěvník poprvé uvidí na jednom místě vše, co má být v regionálním muzeu tohoto typu prezentováno. Muzeum konečně získalo adekvátní výstavní prostor pro pořádání dlouhodobějších výstav," říká ředitel.

Lidé musí počítat se zvýšením vstupného. O kolik to bude, to se ještě řeší. Novinkou budou také audioprůvodce v češtině, cizích jazycích, ve verzi pro děti a průvodce se znakovou řečí.

ZUZANA MUSILOVÁ