V historii lidstva již bylo předpovězeno nesčetné množství konců světa. Žádná z předpovědí se nenaplnila. Přesto je mnoho lidí stále ochotno znovu a znovu uvěřit novým a stále absurdnějším předpovědím dalších a dalších konců světa. Důkazem může být zřejmě nejaktuálnější předpověď uváděná v kontextu s koncem mayského kalendáře.

Vloni se kvůli tomu dokonce ve starověkém mayském městě Palenque v Mexiku sešli odborníci na may᠆skou civilizaci. A došli k závěru, že datum 21. prosince 2012 označuje pouze konec jedné éry světa a začátek další. „Na rok 2012 není žádné proroctví," řekl tehdy odborník 
z Mexické národní autonomní univerzity (UNAM) Erik Velasquez. „Je to marketingový podvod," dodal stručně a jasně.

Pravděpodobně dosud poslední zprávou o konci světa je letošní nález archeologů, který objevili v Guatemale. Ten stanovuje konec světa na stejný den jako mayský kalendář. Nápis z naleziště v La Coroně je starý 1 300 let a je vykládán podobně jako ten mayský.

Snímky vesmíru

Milovníci konspiračních teorií mají ale za to, že konec světa letos 21. prosince skutečně nastane. Podle některých se má do naší sluneční soustavy vrátit jakási mysteriózní planeta zvaná X či Nibiru a způsobí kosmickou katastrofu. Další věří, že apokalypsu způsobí obrácení magnetické polarity Země. NASA obrácení polarit nepopírá, planetu to prý ale nijak neohrozí.

Existuje i měkčí varianta teorie letošního konce světa – mayský kalendář prý předpovídá konec starého světa ve smyslu duchovní transformace lidstva související s příchodem věku Vodnáře.

Jak vidno – pozornost předpovídačů konců světa se téměř vždy obrací k obloze. Astronomové jsou ale v drtivé většině přesvědčeni, že ve skutečnosti je naše planeta poměrně bezpečným místem 
k životu. Přesto existuje hned celá řada kosmických jevů 
a objektů, které jisté nebezpečí za jistých okolností představovat opravdu mohou.

Výstava v Muzeu Vysočiny v Jihlavě, nazvaná Konec světa s oblohou, některé z potenciálně nebezpečných kosmických jevů a objektů s jistou dávkou nadsázky představuje. Základem výstavy jsou snímky pořízené dalekohledy a kosmickými sondami. Výstava potrvá do 6. ledna 2013.

MARTIN MEJSTŘÍK