Přednášet a besedovat o své nové knize Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity bude Martin C. Putna.

Beseda se uskuteční od 17 hodin v Malovaném sále. „Kniha Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity vysvětluje hlavní body ruských kulturních a duchovních dějin, jež by měl znát každý Čech, který chce rozumět tomu, co se děje v Rusku dnes," přiblížila hlavní poselství knihy Dana Oberreiterová z Muzea Vysočiny Jihlava.

Výklad, dokumentovaný na vybraných literárních a uměleckých dílech, je veden od předdějin na řeckém Krymu po současnost. Tedy, jak již bylo naznačeno, od svatého Vladimíra k Vladimiru Putinovi a od jurodivých k Pussy Riot. „Na rozdíl od většiny rusistických prací tato kniha vykládá Rusko postkoloniálně. Ne jako jednotné dějiny ruské říše a ruské spirituality, ale jako komplex národních a náboženských tradic, které spoluutvářely prostor východní Evropy, včetně ruských kontrakultur a vlivů německých, mongolských, židovských, katolických či polskolitevských," doplnila Oberreiterová.

Zvláštní pozornost je v knize věnována Ukrajině, dědici toho druhého Ruska. „Kniha se hlásí k tradici, kterou vyznačují Havlíčkovy Obrazy z Rus, Masarykovo Rusko a Evropa a Černého Vývoj a zločiny panslavismu," uzavřela Oberreiterová.

ZUZANA MUSILOVÁ