Do jihlavského kina Dukla míří na dva dny Festival ProTibet 2015. Nabídne tři filmy, mezi nimiž nebude chybět příběh o dalajlamovi. Smyslem festivalu je podpořit malé mnichy v indickém klášteře Diskit v Himálajích. Peníze ze vstupného a prodeje jsou určeny na jejich vzdělávání a lékařskou péči.

Akce se koná v kině Dukla v pondělí 30. a v úterý 31. března. Jde již o 14. ročník Festivalu ProTibet. Na programu jsou projekce filmů, jak jinak než s tibetskou tematikou. „Festival se letos koná ve více jak 30 městech, například v Ostravě, Olomouci nebo Brně. Tam všude se budou moci návštěvníci během měsíce seznámit s tradicemi a kulturou Tibetu," řekla koordinátorka festivalu ve městech Gabriela Gazdíková.

Organizátorem je obecně prospěšná společnost MOST. Jejím posláním je už před 10 let podpora vzdělanosti a zlepšování životních podmínek tibetských dětí, buddhistických mnichů a mnišek, nomádů, tibetských uprchlíků i starých lidí. Založili například šicí dílnu, kde zaměstnávají Tibeťany v exilu.

V pondělí od 17 hodin můžete zhlédnout snímek Bez mrknutí. Anglický režisér a producent Joshua Dugdale zachytil osmnáct měsíců života a práce 14. dalajlamy. Měl možnost zblízka nahlédnout do soukromí jedné z největších duchovních osobností současného světa, ve chvílích radosti a štěstí, i každodenních smutků a zklamání.

Ve filmu dává divákům možnost poznat dalajlamu nejen jako uznávanou duchovní a morální autoritu, která obchází svět se svým poselstvím míru, ale ukazuje také jeho civilní tvář a svérázný smysl pro humor.

Bezprostředně naváže snímek Slova mého dokonalého učitele. Ten sleduje duchovní hledání tří studentů, na jehož konci doufají v nalezení moudrosti. Má to ale jeden háček tím je jejich učitel. Fotbalový nadšenec, charizmatický filmař a světoobčan Khjentse Norbu Rinpočhe je jedním z předních buddhistických učitelů. On sám ale takovou „pracovní náplň" svými činy neúprosně odmítá.

Úterním dokumentem bude německý film Goodbye Tibet. Zobrazuje horský průsmyk na hranicích mezi Tibetem a Nepálem, jenž je pro tisíce tibetských uprchlíků brána ke svobodě. Jde o příběh Kelsanga Jigmeho, legendy mezi tibetskými převaděči. Mnoha tibetským uprchlíkům pomohl překročit zrádný horský průsmyk. A také je to příběh šestí dětí, které rodiče před mnoha lety poslali za svobodou, a sami zůstali v Tibetu. Je to vyprávění o vězení, utrpení a o lásce, která přesahuje i vysoké hory. Ukazuje, jak se v osudu zrcadlí sny, naděje a síla lidí, kultury a náboženství.

„Celý festival zakončíme dokumentem Svobodná Čína: Odvaha věřit, který k nám přináší NTD TV," uvedl za kino Dukla Ondřej Široký. Vstupné na jednotlivé filmy je za 80 korun, na film Svobodná Čína: Odvaha věřit bude za 60 korun.

LUCIE ŽÁČKOVÁ