V té době nejspíš studenti netušili, že tak odstartovali šňůru největšího festivalu věnovaného autorskému dokumentárnímu filmu ve střední Evropě. Letos se koná již jeho osmnáctý ročník.

Studenti si nejdříve naplánovali opatřit si několik českých dokumentů jako přípravný plán na přijímací zkoušky na katedru dokumentů FAMU.

Autory filmů se pak rozhodli pozvat do Jihlavy a tento sraz nazvali festivalem. U zrodu stál Marek Hovorka, který je ředitelem festivalu dodnes.

Důležitým rokem byl pro festival rok 1999, kdy se festival stal mezinárodním, a jeho prestiž tak vzrostla.

Od roku 2001 je festival organizován pod hlavičkou občanského sdružení Jihlavský spolek amatérských filmařů. Tradičním mottem festivalu je slogan „Myslet filmem!".

Festival se koná každoročně koncem října a je hojně navštěvován i hosty ze zahraničí. V roce 2005 zde například byla známá japonská režisérka Naomi Kawase, roku 2006 portugalský režisér Manoel de Oliveira. S diváky v uplynulých letech diskutovali například spisovatelé Tariq Ali, Carlos A. Aguilera, Natalja Gorbaněvská a nositel Nobelovy ceny za literaturu Gao Xingjian či členové ruské radikální umělecké skupiny Vojna a zástupkyně ukrajinského feministického hnutí FEMEN.

Kromě filmových projekcí je součástí festivalu i bohatý doprovodný program, zahrnující divadelní představení, koncerty, autorská čtení, festivalovou galerii nebo různé semináře.