Festival s mezinárodní účastí začíná ve čtvrtek 18. června a potrvá do soboty 20. června.Do renesančního města přijede, stejně jako v loňském roce, i režisér Vojtěch Jasný. Také se tam objeví Bernard Šafařík.

Šafařík, který většinu tvorby v exilu věnoval filmům o výtvarném umění, do Telče přiveze snímek o Češích v exilu. Ve filmu Psí dostihy se v titulní roli představí právě Pavel Landovský, bývalý disident a signatář Charty 77. K vidění bude během festivalu i dokumentární film Bernarda Šafaříka Lanďák.

„Bezesporu zajímavý bude také dokument čestného hosta festivalu, režiséra Vojtěcha Jasného, nazvaný „Proč Havel?“. Vojtěch Jasný ho natočil v kanadsko–československé koprodukci v roce 1991. Vypravěčem celého filmu je Miloš Forman,“ upozornil ředitel telčského festivalu Josef Schütz.

Česká premiéra

Film s názvem Proč Havel? existuje ve dvou rozdílných verzích a diváci budou moci na festivalu verze porovnat. „V kanadské verzi se tento film v Česku ještě nepromítal,“ podotkl ředitel festivalu. Po slavnostním předání festivalových cen bude na telčském náměstí připraven při večerní projekci film Vojtěcha Jasného Touha z roku 1958. Jedná se o snímek, který režisérovi otevřel cestu do světa.

VÍTE, ŽE…

Na Arts & Film se letos přihlásilo 32 zemí s 235 filmy. Nejsilnější zastoupení mají Rakousko, Itálie, Španělsko, Slovensko, Belgie, Německo a Polsko. Z méně známých kinematografií se pak objeví Arménie, Rumunsko, Bulharsko, Makedonie, Litva a Turecko. Filmové snímky budou rozděleny do pěti kategorií. První kategorie zahrnuje filmy o výtvarném umění. V dalších kategoriích jsou pak snímky s tematikou architektury a designu, tance, hudby, divadla, literatury a lidového umění.