Horácké divadlo Jihlava (HDJ) získalo v letošní sezoně novou dramaturgickou posilu. Stala se jí publicistka, básnířka a dramaturgyně Kateřina Jonášová. Kromě ní v divadle přibude i další herečka. Ta má nahradit Lucii Ingrovou, která opustila jihlavský soubor v polovině sezony 
a přidala se k brněnskému divadlu Feste.

Jméno nové herečky zástupci divadla zatím neprozradili, ale své adeptky už mají. „Byli jsme potěšeni, že byl 
o post velký zájem. Dostali jsme přes padesát přihlášek, 
a to nejen od absolventek divadelních fakult, ale i od hereček, které už mají angažmá jinde," uvedl ředitel HDJ Ondrej Remiáš s tím, že výběr nebyl lehký.

Do začátku příští sezony má mít divadlo i nového uměleckého šéfa. Post do konce února zastávala Kateřina Dušková. Ta ale nyní na vlastní žádost odstoupila. „Odešla jsem z ryze osobních důvodů. Cítila jsem, že jsem měla soubor přenést přes krizové období, tedy přes odchod jednoho ředitele do příchodu dalšího. Tento cíl se naplnil a další by byl posouvat umělecké směřování souboru někam dál. To by znamenalo žít a dýchat s ním, a to i fyzicky. Tedy měla bych být tady v Jihlavě, ale můj život 
je rozkročený mezi Libercem, Prahou a Jihlavou," vyjádřila se Kateřina Dušková a dodala, že jako umělecká šéfka by tuto roli nezvládla.

Dušková ale stále zůstává kmenovou režisérkou divadla. Příští rok uvede na scénu inscenaci Adéla ještě nevečeřela a hru se zpěvy Kabaret 
z lágru.

Nového uměleckého šéfa by divadlo rádo získalo do začátku příští sezony. „Chceme zkušenou a silnou osobnost 
s vizí. Měla by mít jasno v tom, jakým směrem se má divadlo ubírat," zmínil Remiáš.

Další změny v divadle se budou týkat budovy. V místech, kde nyní funguje předprodej vstupenek, má vzniknout kavárna, kam se budou moci jít diváci před představením či 
o přestávkách občerstvit, ale 
i posadit. „Odbavit rychle všechny diváky před představením, když autobusy přijedou prakticky najednou, či 
o přestávce ve foyer už bývá prakticky nemožné. Proto chceme udělat kavárnu, kde si lidé budou moci v klidu sednout a popovídat si," řekl Remiáš.

V přízemí objektu by měla vzniknout i větší pokladna 
a informační kancelář. Prostor v prvním poschodí, kde bývala dříve restaurace, má sloužit jako zkušebna pro herce. Další novinka divadla pro příští sezonu budou i vzdělávací programy pro školy.

Scénu Horáckého divadla Jihlava (HDJ) čekají do konce sezony ještě tři premiéry. V březnu se na divadelních prknech představí hra v režii Věry Herajtové Médeia. V květnu divadelní soubor jediného profesionálního divadla v kraji poprvé divákům předvede inscenaci Kateřiny Duškové s názvem Země je kulatá. Koncem června se jihlavští divadelníci představí v rolích komediantů v pohádce Kocour v botách.

V sobotu 19. března se poprvé divákům na scéně předvede hra na motivy antického mýtu o Médeie, který před více než dva tisíce lety zpracoval antický autor Eripidés. Režisérka inscenace Věra Herajtová vychází ve své úpravě 
z jeho moderního překladu Václava Renče.

„Titul je nasazený přímo pro Lenku Schreiberovou, která ztvární roli Médei. Je to příběh o oklamané a zrazené lásce Kolchiďanky, která řeckému hrdinovy Iásónovi pomohla k získání zlatého rouna. Zpracovává téma obětavé, opuštěné a zrazené ženy a zároveň přistěhovalectví, protože Médeia pochází z jiné kultury, je to divoška. Hra ukazuje i střed civilizace 
s myšlením barbarky," poznamenala k nové inscenaci její dramaturgyně Barbora Jandová.

V roli vyhnaného vladaře Iásóna se představí František Mitáš. Hudbu ke Médeie složil Vladimír Franz a scénu a kostýmy připravila Jana Preková. Hra bude pravděpodobně bez přestávky, aby nebyla narušena její celistvost.

Reakce na útok
na Charlie Hebdo

Šestá premiéra letošní sezony se uskuteční 14. května, kdy Horácké divadlo veřejnosti přestaví hru francouzského dramatika Armanda Salacroua s názvem Země je kulatá.

„Vznikla v roce 1938 a je reakcí na převzetí moci nad Evropou ze strany hitlerovského Německa. Autor si vzal na paškál takového Hitlera středověku, dominikánského mnicha Jeronýma Savonarolu, který na konci 15. století převzal vládu nad v té době demokratickou Florencií," přiblížila příběh dramaturgyně Kateřina Jonášová. Titul divadlo do svého repertoáru zařadilo jako reakci na útok na francouzský satirický časopis Charlie Hebdo, který se před více než rokem udál v Paříži. „Je to příběh o fanatismu a náboženský fanatismus je teď všude kolem nás. Symbolické a nadčasové ztvárnění příběhu má vést diváka k zamyšlení nad lidskými hodnotami," dodala Jonášová.

Ve hře o tyranii bude účinkovat celý soubor HDJ a v roli mnicha Savonaroly vystoupí herec Zdeněk Stejskal.

Poslední premiéra letošní sezony se uskuteční na velké scéně HDJ 25. června. Na divadelních prknech se odehraje pohádka Vladimíra Zajíce Kocour v botách v režii Kateřiny Duškové. Hra o zchudlé komediantské rodině je určena pro celou rodinu.

IVANA HOLZBAUEROVÁ