Poslední den v roce stihnou do kin vstoupit čtyři novinky. Nejzajímavějším titulem z nich je snímek Perfektní den Fernanda Leóna de Aranoy, talentovaného španělského filmaře, jehož snímky pravidelně sklízejí domácí ceny a těší se pozornosti na festivalech. Jeho Pondělky na slunci mj. s Javierem Bardemem vyhrály pět cen Goya. Režisér, jenž točí i dokumenty, působil také jako karikaturista a svůj smysl pro zkratku zručně úročí na plátně. To je znát i na jeho čerstvé novince, jež vznikla na motivy stejnojmenné knihy Pauly Fariasové. Sleduje skupinu humanitárních pracovníků, která pomáhá ve válečné zóně na Balkáně. Sophie je tu profesně nejmladší a ráda by spasila svět. Mambrú už toho naopak viděl víc, než by si přál, a netouží po ničem jiném než se vrátit domů. A trochu leze na nervy Kátě, s níž si kdysi byli blízcí. Tlumočník Damir nenávidí válku a muž s přezdívkou „B" už dávno zapomněl, co vlastně chce…

A všichni teď mají na krku jednu z posledních studní v horách, která je zdrojem vody pro několik vesnic a v níž ovšem nyní plave mrtvola. Vytáhnout tělo a vyčistit vodu se zdá být snadným úkolem, ale pro naše hrdiny usmýkané válkou a soukromými sny se stává decimujícím martýriem odhalujícím jejich charaktery a způsob života, který vedli před tím. „Trávíte tady tolik času, že zapomínáte, jaký je život doopravdy," říká trefně jeden z nich. V pozoruhodně natočeném dramatu, kam se vešel i jemný smysl pro humor, si zahráli Benicio Del Toro, Olga Kurylenko nebo Tim Robbins.

Americký snímek Bod zlomu je remakem stejnojmenného filmu z roku 1991, který natočila Kathryn Bigelow, jedna z mála ženských režisérek s téměř mužským smyslem pro napětí a akci. Její film o agentovi, jenž se včlení do party surfařů, aby vystopoval zlodějský gang, se těšil v kinech zasloužené pozornosti. Nová verze je dílem Ericsona Corea, jenž dal témuž příběhu trochu jiné kulisy a hrdinům nebezpečnější motivace. Také se více než psychologií postav a dramatickou zápletkou zabývá digitálně precizní adrenalinovou podívanou tak trochu na úkor dějové linky. Mladý agent FBI se v utajení inflitruje do gangu, jehož členové si libují v extrémních sportech. Jejich uvolněný přístup k životu se rovná stejnému vztahu k zákonu. Který pochopitelně odmítají respektovat, jediným kritériem je pro ně zemská gravitace. Dočkáme se ďábelsky rychlého sjezdu z hor na motorkách, surfingu na obřích vlnách, volného pádu z letadla či extrémního snowboardingu. Tihle hrdinové prostě neznají žádné limity. Vzhledem k řadě nebezpečných scén tu dostaly slovo i hvězdy extrémních sportů, takže je na co se dívat. „Na akčních adrenalinových pasážích filmu je úžasné to, že působí jako nereálné a nemožné. Ale ony jsou skutečné," říká o natáčení režisér, který sbíral zkušenosti v akčním žánru jako kameraman filmu Odplata.

Už teď mi chybíš zní sice jako titul pro love story, vězte ale, že jde o sentimentální romanci o přátelství dvou žen. Natočila ji Catherine Hardwicková, která má na kontě první díl ságy Stmívání, a v hlavních rolích se potkaly Toni Collette a Drew Barrymoreová. Děj filmu je založen na prosté zápletce, jak dlouholeté kamarádky dokáží projít obdobím, kdy jednu postihne vážná nemoc, zatímco druhá se právě dozvěděla radostnou novinu. Nic víc od scénáře Morwenny Banksové, autorky filmů Barbie a Kouzelné Vánoce, nečekejte. Snad jen Jacqueline Bissetová v menší roli potěší.

Poslední premiérou je mexicko-americký animovaný snímek Kyky Ryky a pár vajec, který nijak nevybočuje z běžné řady filmů á la ošklivé káčátko. Titulní kuřecí hrdina se narodil jako zakrslé ptáče, když se ale ukáže, že zlý rančer hodlá zničit jeho domov, najde v sobě sílu jej bránit. A zvolna se mění v kurážného kohouta… Nu, není to úplně důstojný závěr roku, koneckonců ale záleží na vás, který titul si vyberete.