To jsou tři ústřední témata, jimiž se bude zaobírat třináct dokumentárních snímků, které mohou zájemci zhlédnout na festivalu Ozvěny ekofilmu, a to od úterý 14. března do čtvrtka 16. března v jihlavském kině Dukla.

„V úterý jsou dokumenty zaměřené na potravinovou soběstačnost. Promítání je spojené s besedou s účinkujícími z úvodního dokumentu. Snímky nabídnou příklady jak získávat čisté potraviny, ale také informace o tom, jak funguje legislativa ve věci prošlé doby použitelnosti u nás i v jednotlivých státech Evropy," uvedla za organizátory festivalu Jana Kotoučková.

KAM V ČESKU PUTUJE VYHOZENÉ JÍDLO?

První úterní snímek Jídlo zdarma pro všechny začne v 17 hodin. Pojednává o tom, co se v Česku děje z prodeje vyřazenými potravinami. Po promítání bude s přítomnými diskutovat majitel biofarmy Josef Sklenář a odborník na regionální rozvoj Tomáš Tožička. V 19 hodin přijde na řadu další sada dokumentů, jeden z nich zaznamenal život na farmě.

„Ve středu se zaměříme na znečištění a příklady nápravy tohoto stavu. Podíváme se do jedenáctimilionového Sao Paula," zmínila Kotoučková.

Středeční promítání zpestří unikátní snímek Lidské tělo: Mikroskopické safari, ukazující netypické mikrozáběry a nejrůznější tvory stěžejní pro lidské zdraví.

Ve čtvrtek festival zahájí dokument České včelařství chemické, který zdánlivě budí dojem, že je pro včelaře. „Ale to si může myslet jen ten, kdo neví, jak jsou včely důležité pro dostatek potravin," poznamenala Kotoučková.

Další dokumenty přenesou diváky do Indie, kde změna klimatu – zmizení monzunových dešťů – způsobila i ekonomickou a sociální katastrofu. Hlavním tématem čtvrtečních snímku je změna klimatu i znečištění planety.

Po všechny tři dny začínají dokumenty prvním blokem v 17 hodin a druhým v 19 hodin.

Organizátoři uvedli, že festival bude končit vždy nejpozději ve 22 hodin. Vstupné na všechny dokumenty je dobrovolné.

„Letošní Ozvěny Ekofilmu jsou specifické. Nejsou to jen dokumenty z Mezinárodního festivalu o kulturním a přírodním dědictví Ekofilm, ale i ze slovenského Ekotopfilmu a z pořadu České televize Nedej se," podotkla Kotoučková.

IVANA HOLZBAUEROVÁ