Tak začíná Petice na podporu malé jihlavské kultury, kterou je možné od začátku minulého týdne podepsat ve čtyřech jihlavských kavárnách. Podle iniciátorů petice, mezi které patří jihlavský podnikatel a zároveň zastupitel Miroslav Tomanec, se kvůli dotaci na Pustinův projekt Opera mladých nedostaly peníze na osmadvacet malých kulturních projektů. Mnohé z nich město podpořilo rok předtím. „Je to podstatná část projektů, které tu i dlouhodobě fungovaly. Hodně se mě dotklo třeba to, že nebyla podpořena pouliční akce Zažít město jinak," řekl Tomanec.

Dle jeho vyjádření petici iniciovalo neformální sdružení těch, kteří dotace nedostali. Na samotné petici je však z osmadvaceti neúspěšných žadatelů vypsaných jen devět. „Ostatní se bojí, že když to podepíší nebo se za to postaví, tak už nikdy nic od radnice nedostanou. Ale já vím, že tak to není," poznamenal Tomanec. Ten vnímá rozdělení dotací na kulturu pro rok 2017 jako podraz na celou komunitu malé kultury.

Mezi menšími kulturními projekty, které jsou vypsané na petici a dotaci se jim letos nepodařilo získat, je například i Noc kostelů, Den architektury či soutěž a výstava fotek na náměstí pod názvem Milujeme Jihlavu

„Jsem tomu rád, že petice vznikla. Vložili jsme do toho projektu hodně úsilí a peněz a vnímali jsme tu akci jako podporu jihlavského patriotismu. Radnice to ale moc neocenila, což nás nemile zaskočilo," povzdechl si organizátor soutěže Milujeme Jihlavu Petr Soukup.

Do soutěže se loni přihlásilo přes šest set fotografů se snímky Jihlavy. Letos organizátoři radnici žádali o osmdesát tisíc korun, které měly jít na tisk fotografií, pronájem panelů, na kterých fotografie jsou, a jejich montáž.

S žádostí o grand neuspělo ani zavedené Dětské karnevalové divadlo Ježek.

„K petici se určitě připojím. Na jednom představení děláme celý týden, takhle jedeme už bezmála deset let a najednou jsme bez peněz," uvedla vedoucí divadla Ježek Anna Doležalová.

Ta žádala radnici o téměř devadesát tisíc korun. Dle jejích slov peníze padnou převážně na nájem prostor, na kostýmy, malé ceny pro diváky a v neposlední řadě na honoráře ostatním hercům. I přesto, že radnice peníze pro její divadlo nevyčlenila, představení nekončí. „Platím to ze svého. Pro mě to není o penězích," dodala Doležalová. Ale prý neví, jak dlouho to pro ni bude finančně únosné.

ZPOLITIZOVANÁ KOMISE?

Podle Doležalové hrála zřejmě při rozdělování městských peněz roli také politika. Její tvář totiž byla vidět na předvolebních akcích jedné politické strany. „My to tak nebereme. Když nás někdo osloví a zaplatí nám, tak pro ně hrajeme. Jinak by ale kultura měla být apolitická," namítla Doležalová

O zpolitizovanosti komise, která o dotacích rozhoduje, píše také petice. Jihlavská radnice údajně oficiálně o petici neví. Rozhodně ne do té doby, dokud jí petice nebude předána. K nařčení se však vyjádřila. „Neznáme podrobnosti o zmíněné zpolitizovanosti komise, ale pokud tím iniciátoři napadají složení komise, pak sdělujeme, že členy komise navrhují všechny politické strany, které se dostaly do zastupitelstva v regulérních demokratických volbách. Všechny tyto strany nominují svoje zástupce do komise, přičemž nemusí jít o členy strany," poznamenal mluvčí radnice Radek Tulis.

ÚSPĚŠNOST ŽADATELŮ

Tomanec vidí problém i v tom, že v komisi sedí ti, kteří o dotace sami žádají. Zásadní problém má s podporou Pustinovy akce. „Nepodpořili osmadvacet jihlavských projektů, a dali to člověku ze Žďáru nad Sázavou," řekl. Dle Tomance je to největší neúspěch „malé" kultury v Jihlavě za poslední roky.

Letos podle radnice s žádostí o dotaci neuspělo skoro 26 procent žadatelů, loni to bylo necelých dvacet procent a předloni, tedy v roce 2015 neuspělo s žádostí čtrnáct procent žadatelů. Klíč pro udělování dotací však radnice vnímá jako spravedlivý. „V letošním roce byl v zájmu otevřenosti počet členů komise – čtrnáct – vyšší než v předchozích letech, kdy bylo členů komise méně než deset. Byl také nastaven spravedlivější klíč pro rozdělování prostředků do různých oblastí a byla také o milion tři sta tisíc korun vyšší částka na rozdělení," podotkl Tulis. Podpořené kulturní projekty jsou k nahlédnutí na webu města www.jihlava.cz.

Znění celé petice si je možné přečíst v kavárnách Etage, Salotto, Divoká rýže a Mikulka. V pátek odpoledne bylo na petici v kavárně Etage pět podpisů. Více o nepodpořených akcích i petici se zájemci dozvědí na facebookové stránce Malá jihlavská kultura.

IVANA HOLZBAUEROVÁ