Typicky vánočních představení je podstatně víc než loni, většina jich je na programu na Malé scéně HDJ. Novinkou bude letos silvestrovské podvečerní představení.

Například na malé scéně děti uvidí Autopohádky z pera spisovatele a scenáristy Jiřího Marka a ještě také komedii Ulricha Huba Tučňáci na arše, ty bude možné vidět už jen dvakrát v dopoledním čase, a to dnes od 10 hodin a ve stejném čase tento čtvrtek, kdy mají derniéru.

Výraznou pozici mezi vánočními představeními má hra Vánoční punč, která je společným dílem domácí režisérky Kateřiny Duškové a rovněž kmenové dramaturgyně HDJ Barbory Jandové. „Vánoční punč je inscenace s koledami o slavném zvěstování, a ještě slavnějším narození v režii Kateřiny Duškové. Je to představení pro rodiny s dětmi od sedmi let. Příběh o tom, že i andělé v nebi nedočkavě vyhlížejí Vánoce a někdy jsou na tom s trpělivostí stejně, jako malé děti. Hra je takový ideální ladič vánoční nálady," doplnila mluvčí HDJ Miroslava Kvíčalová.

Tento betlémský příběh měl v divadle premiéru na Vánoce v roce 2013. Na prosincovém divadelním programu je příběh o andělech devětkrát.

Až na pohádku Bajaja, pěšák snů, kterou diváci uvidí 30. prosince na Velké scéně HDJ, se všechna ostatní představení uskuteční na Malé scéně HDJ.

Letošní rok v Horáckém divadle vyvrcholí silvestrovským představením interaktivní detektivní komedie Splašené nůžky. „Silvestrovské představení je v Horáckém divadle novinkou. Údajně se kdysi na Silvestra hrávalo, ale nepodařilo se mi zjistit kdy. Zřejmě to bylo ještě ve starém divadle," podotkla Miroslava Kvíčalová. Původní historická divadelní budova byla stržena v roce 1989. Do nově vystavěného moderního divadelního objektu byla zakomponována jen původní čelní stěna v ulici Komenského.

Horácké divadlo má podle mluvčí ambici hrát v budoucnu na Silvestra pravidelně. „Vypadá to, že lidé budou mít zájem, už teď je prodaná polovina vstupenek," řekla Kvíčalová. Hodně lidí podle ní bere možnost zajít na Silvestra do divadla jako vítanou alternativu k prožití posledního dne v roce. Do budoucna proto divadlo chce na Silvestra nabídnout divákům také zázemí v divadelním klubu, aby mohli zůstat celý večer.

I po Novém roce bude HDJ pokračovat ve foyer velké scény s cyklem Pohádky na schodech. V novém roce se předčítání poprvé uskuteční v sobotu 9. ledna. Bude to příběh Dobře tak, že je smrt na světě aneb Čtení o smrti. V sobotu 30. ledna to potom bude pohádka O andělech.