„Hlavním cílem přehlídky je prezentovat různé formy a způsoby výchovné a umělecké práce dětských folklorních souborů a skupin. Také jde o to, vytvořit prostor pro předávání zkušeností, kontaktů mezi dětmi a vedoucími a pro vzájemnou inspiraci, a tím přispět k uchování tradic lidové kultury,“ přiblížil Josef Dušek z pořádajícího střediska Nipos-Artama Praha.

Oprava silnice první třídy u Telče je v plném proudu.
OBRAZEM: U Telče se opravuje silnice

V DKO se objeví prověřené skupiny i nováčci. „Pravidelně na přehlídce bývá Jizerka z Liberce, pardubický Perníček, Ondrášek z Frýdku-Místku nebo Šípek z Jihlavy, který se do celostátní přehlídky probojovává pravidelně. Úplně poprvé se na přehlídku dostala Omladinka z Uherského Hradiště, což je mladý soubor, který v Hradišti funguje teprve pár let. Podruhé se probojoval také Trávníček z Přerova,“ sdělila Kateřina Černíčková, která má v pořádající organizaci na starosti obor taneční folklor.

Na přehlídku dětských souborů se pravidelně přicházejí podívat stovky diváků. „Vždy míváme plno, i proto, že se děti na sebe navzájem dívají. Letos na místě bude pět set dětí plus jejich doprovod a další hosté, kteří se přijedou podívat,“ dodala Kateřina Černíčková.

Okresní soud Jihlava.
Šedo píchal pervitin spící těhotné přítelkyni. Ta potom porodila dítě závislé na drogách

Vstup na dvacátou pátou Celostátní přehlídku dětských folklorních souborů pořádanou v DKO je zdarma.