Na autorském čtení v čajovně v Brněnské ulici přečetla malým posluchačům úryvek z knihy Vikingové, a poté z knížky Terezínské ghetto, které obě patří do edice Dobrodružné výpravy do minulosti. Hlavní hrdinkou těchto knih je dvanáctiletá Bára cestující časem pomocí kouzelného atlasu.

Akce proběhla v komorním duchu za přítomnosti několika dospělých a hrstky dětí, které si nechaly podepsat své knihy o dvanáctileté Báře. Někteří návštěvníci zabloudili na autorské čtení náhodou. „Jsem tu, protože patřím 
k pravidelným hostům čajovny. Tyto knihy nejsou mým žánrem, ale nyní zjišťuji, že jsem z některých předčítala svému mladšímu bratrovi," řekla patnáctiletá Žofie Tůmová.

Na začátku autorského čtení čelila autorka množství dotazů velmi zvídavého návštěvníka, který ji téměř nepustil ke slovu. Později od přítomných dětí vyzvěděla, že jejich nejoblíbenějším příběhem je díl, kdy se Bára ocitne v Pompejích, a to zvláště kvůli detektivní zápletce zde obsažené.

Spisovatelka, která vystudovala dějepis a latinu na Filozofické fakultě UK v Praze, ve svých dílech pro děti využívá svých znalostí historie 
a dovedně kombinuje fakta 
s fikcí. K jejím nejoblíbenějším historickým obdobím patří starověké Řecko a Řím. Svou hrdinku již za Římany poslala, výprava do Řecka ji teprve čeká. Náměty na to, kam Báru příště poslat, získává i od samotných malých čtenářů, kteří by rádi viděli dvanáctiletou hrdinku například na Aljašce mezi zlatokopy.

Autorskému čtení byl přítomen i kreslíř Petr Kopl, který ilustroval spisovatelčiny knihy.

BLANKA FIŠAROVÁ