Historické městečko, bitevní vřava, ale také koncerty a divadelní představení. To vše slibují na nadcházející víkend třebíčské slavnosti Tří kápí.

Třebíč jimi tradičně slaví zápis místních památek na seznam světového kulturního dědictví. Letos si navíc připomene 680 let od udělení městských práv. K výročí organizátoři z Městského kulturního střediska v Třebíči připravili novinku: Videomapping, tedy uměleckou projekci na stěnu zámku. Na Podzámecké nivě se bude v sobotu večer promítat film o historii Třebíče od založení kláštera až po moderní dějiny. Text k promítání namluvil třebíčský rodák Miloslav Mejzlík.

Hlavní část oslav se tradičně odehraje od pátku do neděle v okolí třebíčského zámku.

Podzámecká niva se otev- ře zítra ve tři hodiny odpoledne. Návštěvníci se tam budou moct setkat s historickými šermíři, hudbou, kejklíři, divadelníky i čarodějem.

Speciální doprovodný program připravili v třebíčském Muzeu Vysočiny. Zítra a v sobotu tam bude možné navštívit večerní prohlídky v expozici Svět portálů a bran, a to za poloviční vstupné. V sobotu ve dvě a ve čtyři hodiny odpoledne si stejné expozice budou moct návštěvníci projít s odborným průvodcem. Vstup na slavnosti na Podzámecké nivě je jinak zdarma.

Hlavní vrcholy oslav jsou připraveny na sobotní večer. Již tradičně je připraven historický průvod přes Karlovo náměstí. Kvůli uzavírce Jihlavské brány však bude mít letos pozměněnou trasu.

Průvod vyjde ve 21 hodin od baziliky a přes Žerotínovo náměstí, ulici Leopolda Pokorného, spojovací lávku a průchodem hotelu Grand dojde na náměstí.

„Před radnicí se připojí druhá část průvodu s jezdci na koních. Průvod bude dále pokračovat Hasskovou ulicí ke kostelu svatého Martina, na Komenského náměstí, přes velké parkoviště kolem obchodních domů, dále pak přes Podklášterský most až na Podzámeckou nivu," popsal mluvčí třebíčské radnice Ondřej Hedbávný.

Chybět nebude ani obvyklý velkolepý ohňostroj.