„Klienti na focení loňského kalendáře rádi vzpomínají, takže když přišel požadavek z krajského úřadu na jejich zapůjčení, měli jsme všichni radost,“ vyjádřil se ředitel mitrovského Domova pro seniory Josef Myslivec. Snímky si lidé prohlédnou v chodbách krajského úřadu do konce roku, projevil o ně zájem i Family a Senior point ze Žďáru nad Sázavou. „Fotografie jsou krásné, větší význam pro klienty měla ale samotná činnost, dostali se ze stereotypního prostředí a prožili něco zcela nového,“ doplnil Myslivec.

Sportovní zóna na Bouchalkách.
Obnova Bouchalek bude nakonec skromnější

„Chtěli jsme vymyslet klientům netradiční program, do focení se jim nejdříve nechtělo, byli velmi skromní a ostýchali se, jakmile se ocitli v jiném prostředí a kostýmu, byli nadšení. Velkou roli hrála i fotografka, byla velmi tichá a nerežírovala je, nechala seniorům prostor, pouze je pozorovala při činnosti a fotila,“ řekla autorka projektu Miroslava Špačková. Snímky pro domov důchodců nafotila Jana Pišínová, studentka ze Strážku, pro kterou je fotografování dlouholetý koníček.

„Stále se učím a sbírám zkušenosti, fotit roční projekt a spolupracovat se starými lidmi pro mě byla výzva,“ dodala fotografka Pišínová. Sociální asistentky vymyslely typické téma pro každý měsíc, senioři tak na květnové stránce stojí pod rozkvetlou třešní, v březnu se zahřívají u kamen a na podzim pečou štrůdl. „Před lety jsme pořádali módní přehlídku, když jsme viděli klienty krásně oblečené a šťastné, uvědomili jsme si, že lidé nosí krásu i ve stáří, ve své tváři nebo dlaních, na to jsme chtěli projektem poukázat,“ doplnila Špačková.

Kromě mitrovského kalendáře bude součástí výstavy i soubor fotografií Milana Šustra, který nafotil pro žďárský Senior Point. „Výstava nese název Souznění, snažil jsem se zachytit vztah dítěte a seniora, radost i vážnost v jejich tvářích, to, jak se navzájem podobají i odlišují,“ představil své snímky, na kterých mají senioři děti v náručí, fotograf Šustr. Jeho záměr je poukázat na význam mezigeneračního dialogu.

Strážníci ve Žďáře opatřují jízdní kola preventivním značením syntetickou DNA v podobě mikroteček s jedinečným kódem. Umožňuje to lépe chránit bicykl (nebo třeba invalidní vozík či dětský kočárek) před zloději, případně ukradený předmět jasně identifikova
OBRAZEM: První zájemci si nechali označit bicykl

„Staří lidé v přítomnosti dítěte ožijí a lépe spolupracují. Děti zase poznají jinou generaci a budují si k ní vztah,“ zdůvodnil Myslivec, proč se i na Mitrově snaží sblížit mladé lidi se starými.

„Cíleně spolupracujeme s dětmi z okolních škol a školek, studenti k nám jezdí na exkurze nebo praxe. Přirozeně se klienti setkávají se svými rodinami nebo s návštěvami zámeckého parku. Budujeme zde dětem zázemí, hřiště a dětské koutky, abychom jejich kontakt se seniory prohloubili,“ řekla Špačková.

GABRIELA PIŠÍNOVÁ