Renesanční město Telč se o víkendu přenese zpět do dávné minulosti, konkrétně do šestnáctého století na historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna. „Historické slavnosti jsou v Telči tradicí známou lidem ze širokého okolí již několik let. Díky nim si připomínáme skutečné renesanční osobnosti, Zachariáše z Hradce a Kateřinu z Valdštejna, donátory Telče, kteří svým působením vtiskli městu italský renesanční ráz," uvedla vedoucí odboru kultury města Telč Věra Peichlová. Celá akce nese název Od Zachariáše po UNESCO.

Náměstí Zachariáše z Hradce se během víkendu promění na dobový jarmark, kde si návštěvníci budou moci prohlédnout nabídku desítek řemesel, kejklířů, šermířských klání a muzikantů.

Páteční zahájení slavností a otevření jarmarku za doprovodu renesanční hudby je na programu v osmnáct hodin. Poté návštěvníci budou moci zhlédnout průvod a slavností příjezd Jáchyma z Hradce a samotného císaře Ferdinanda I.

S padající tmou bude telčské náměstí opředeno kouzlem a magií. Vystoupí zde tanečnice i kejklíři za zvuku „rockové" historické hudby. Celý večer pak vyvrcholí ohňovou show.

Jáchym dostane Řád zlatého rouna

Do druhého dne slavností se město probere okolo desáté hodiny za hudby muzikantů z dávné historie. Z ospalého rána návštěvníky vytrhne další šermířské divadelní vystoupení. Pro nejmenší diváky a jejich rodiče je na celou sobotu připraven bohatý kulturní program. „O půl druhé se na náměstí v Telči uskuteční ceremonie, kterou by si návštěvníci rozhodně neměli nechat ujít. Filip II. Habsburský udělí Řád zlatého rouna českému šlechtici Jáchymovi," uvedla Věra Peichlová.

A potom se už bude jenom slavit. Náměstí o půl třetí ožije barokními tanci, po kterých ve čtyři hodiny zahrají k poslechu doboví muzikanti. Okolo sedmnácté hodiny se o slovo přihlásí se svými neuvěřitelnými kousky žongléři a následně se budou renesanční telčské stavby otřásat, když začnou střílet nejrůznější palné zbraně.

Slavnosti se konají u příležitosti dvacátého výročí zapsání města Telč na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Celá akce je podpořena Ministerstvem kultury a Krajem Vysočina. Ani případné špatné počasí nebude mít na program slavností vliv.

KLÁRA PŘIBYLOVÁ