Ještě necelé dva měsíce nabízí Muzeum Vysočiny Jihlava (MVJ) a Oblastní galerie Vysočiny poklady ze svých depozitářů. Expozice je kolektivním dílem všech muzeí a galerií zřizovaných Krajem Vysočina.

Putovní expozice s názvem Poklady Vysočiny ukáže lidem v kraji nejvzácnější a nejhodnotnější exponáty z muzejních sbírek v kraji, tedy Muzea Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Pelhřimově a v Třebíči, dále Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě a Horácké galerie v Novém Městě na Moravě. „Celý výstavní projekt je výjimečný tím, že v takovém rozsahu nebyly dosud sbírky v majetku Kraje Vysočina a způsoby péče o ně představeny veřejnosti. Výstava nabízí zajímavé pohledy do muzejního a galerijního zákulisí a seznámení s tím, jak se v podobných institucích pracuje," uvedl ředitel MVJ Karel Malý.

Výstava prozradí například i to, jak dlouhou cestu musí absolvovat obyčejný předmět, než se z něj stane předmět sbírkový, a tím i cenný doklad proměn přírody, člověka a celé společnosti.

Kromě toho se seznámí s řadou překvapivých zajímavostí a rekordů z vysočinských kulturních institucí. Víte například, že v Muzeu Vysočiny Jihlava je uložena největší sbírka sekáčů a druhá největší sbírka mravenců v České republice?

Především však, jak už název výstavy napovídá, představí skutečné poklady to nejzajímavější, co muzea a galerie ve svých sbírkách opatrují. Návštěvníci zhlédnou stonařovské meteority, zlaté keltské statéry od Leskovic, archeologické nálezy z hradiska u Kramolína, korunu nevěsty z Jihlavy nebo díla Václava Brožíka, Emila Filly, Bohuslava Reynka a Ladislava Nováka a další unikáty.

Kurátoři výstavy měli k dispozici přes devět set tisíc exponátů, ze kterých vybrali několik set kusů. Výstava v Muzeu Vysočiny Jihlava je rozdělena na jednotlivé sekce živé přírody, geologie, zámku a podzámčí, etnografický koutek a podobně.

Audioprůvodce a katalog

Expozice pak využívá všech klasických i moderních způsobů prezentace. Základem je samozřejmě vlastní prezentace exponátů, kterou doprovází stručné texty, k dispozici jsou audioprůvodce a obsáhlý katalog. „Zájemci mohou též nahlédnout do publikací, které jednotlivé instituce vydaly v posledních letech. Výstavu doprovází přednášky pro školy i pro odbornou veřejnost. Na nejmenší návštěvníky čeká dotykové pexeso, tematické velkoformátové puzzle či další aktivity," doplnil Malý.

Projekt byl od začátku připravován jako putovní. První instalace je právě v Jihlavě, postupně bude následovat prezentace výstavy po celý rok 2015 až do začátku roku 2016 v Třebíči, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a v Novém Městě na Moravě. V Jihlavě je ke zhlédnutí až do 22. února.

LUCIE ŽÁČKOVÁ