Jednou z výstav, jež v OGV potrvá až do 9. února, jsou díla Josefa Bulanta, nepřehlédnutelné výtvarné osobnosti Jihlavy druhé poloviny 20. století.

Josef Bulant po absolvování pražské akademie pracoval nejdříve jako výtvarník v Horáckém divadle, později působil v místním pedagogickém institutu.

V dílech vyhledává poetická zákoutí v krajině i městě, ve kterém žije. Tyto citlivé vnitřní záznamy pak mistrnou technikou přenáší na plátno.

Jeho výtvarný sloh je zpočátku impresivně realistický, poté zkoumá různé možnosti evropské avantgardy od pointilismu přes expresionismus až po lyrický kubismus.

Na této výstavě můžete vidět výběr obrazů z různých etap jeho tvorby, od rané podoby díla z šedesátých let, přes krajinomalbu let sedmdesátých a osmdesátých, nechybí zde ani charakteristická městská zákoutí. „Pozornost je věnována též drobným žánrům, kterým autor nepřikládá takovou závažnost jako ostatní tvorbě, tvořil je spíše pro potěchu svou a svých přátel. O to více zde vyniká bravurní až rokoková lehkost jeho malířského stylu. Jistý rukopis jeho díla je možné na výstavě sledovat též v Bulantových kresebných ukázkách," uvedl Daniel Novák z OGV.

Mladé výtvarníky představuje v OGV Ateliér Malby a ilustrace SUPŠ Jihlava-Helenín. Jde o výběr z loňských maturitních prací. Vystaveny jsou tu studentské malby, kresby i videa. Pětice studentek se zamýšlí nad skutečností a zdáním a hledá vhodnou formu vyjádření. Výstava s názvem „Zdá se, že to tak je" končí shodně 9. února.

A neméně zajímavou je výstava Fundament: Barva tří mladých výtvarníků Petra Grubera, Jakuba Tomáše a Pure Beauty, u nichž platí, že barva, respektive zformulování záměru skrze barevný výraz, je základním principem jejich tvorby. Výstava je k vidění až do začátku března.

LUCIE ŽÁČKOVÁ