Na sto čtyřicet ateliérů, dílen a galerií se během nadcházejícího víkendu zúčastní letošního čtvrtého ročníku Dnů otevřených ateliérů v Kraji Vysočina. Nově se do této podzimní slavnosti výtvarného umění a uměleckých řemesel letos ve větším množství zapojují výtvarné školy všech stupňů. „Některé z nichž pořádají svoje Dny otevřených dveří už v pátek 3. října," oznámil koordinátor akce František Štibor.

„Například uměleckoprůmyslová škola ze Světlé nad Sázavou otevře mimo jiné své kamenické pracoviště v Lipnici nad Sázavou. Lidé tak budou moci pozorovat při práci mladé kameníky. Česká zemědělská akademie v Humpolci zpřístupní své umělecké kroužky starých řemesel," řekl Štibor.

Dny otevřených ateliérů jsou přehlídkou výtvarného umění, při které výtvarníci a umělečtí řemeslníci zpřístupňují svá tvůrčí zázemí. „Návštěvníci se tak s nimi mohou osobně seznámit v jejich domácím prostředí. Navázat dialog a poznat jejich práci jinak, než jsou zvyklí z běžných výstav. V některých ateliérech si lidé mohou použité výtvarné techniky a postupy vyzkoušet," uvedl Štibor.

Třetí ročník navštívilo loni v říjnu v kraji osm tisíc lidí. Využili možnost seznámit se s tvorbou téměř dvou stovek výtvarníků a uměleckých řemeslníků nejrůznějších oborů, kteří svoji činnost prezentovali na sto třiceti místech. Do prvního ročníku se v roce 2011 zapojilo pět desítek tvůrců a galerií, které tehdy navštívila tisícovka zájemců. „Lze tedy říci, že akce si postupně získává stále větší oblibu, a to jak ze strany tvůrců, tak ze strany jejich návštěvníků," dodal Štibor.

Informační letáky o Dnech otevřených dveří ateliérů najdou zájemci v Muzeu Vysočiny v Havlíčkově Brodě, Jihlavě, Třebíči a Pelhřimově, v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě, na hradě Kámen, v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě, v Městském muzeu v Chotěboři a v Informačním centru ve Ždírci nad Doubravou. Aktuální informace jsou dostupné na webu.

Akce se tradičně koná ve čtyřech příhraničních regionech. Kromě Vysočiny se návštěvníkům představují také tvůrci v Jihočeském kraji, Jihomoravském kraji a v Dolním Rakousku, kde akce před dvanácti roky vznikla. „Spolupráce s českými regiony je výborná. Tím celý podnik získává nový rozměr, neboť se díky ní poznávají tvůrci i milovníci kultury z obou stran hranice," uvedl při slavnostním zahájení minulý týden Josef Schick, ředitel dolnorakouské organizace Kulturvernetzung Niederösterreich, která akci na rakouské straně organizuje.

JAROSLAV BUČEK (ČTK)